Ready for SAP TechEd 2017

Waar in Las Vegas nog Mendix als strategische partner is aangekondigd tijdens de keynote stonden vandaag Apple en Google in de schijnwerpers. Voor Apple is iOs SDK 2.0 beschikbaar gekomen. Een krachtige tool waarmee met een wizard een xCode project gegenereerd wordt waarmee de volledige oData integratie tussen de app en SAP beschikbaar is voor de ontwikkelaar. En dan niet alleen inzage, maar Create, Read, Update en Delete. Waar in het verleden 70% van de tijd nodig was om dit voor elkaar te krijgen is het nu alleen nog zaak om de user interface “delightfull” te maken.

 

Google

Met Google is een nieuwe partner tot het Cloud programma van SAP toegetreden. Daarmee zullen we naast het kunnen draaien van SAP in de Google Cloud de komende tijd ook een grotere integratie van SAP en Google Apps te zien krijgen. In de keynote is bijvoorbeeld een overzicht geëxporteerd naar Google Spreadsheets en daar bewerkt. Integratie tussen front end en Google applicaties. Direct overzichten beschikbaar maken in Google spreadsheets. Na jaren met Microsoft geflirt te hebben komt Google nu (ook) om de hoek kijken. Heeft Microsoft de transformatie naar Cloud verloren? We zullen het in de tijd zien. Machine learning is binnen Google breed toegepast voor consumenten apps, nu maken SAP en Google de stap naar toepassingen voor ondernemingen. De snelheid waarmee de ontwikkelingen zich opvolgen is gigantisch groot nu.

 

De digital core (2 jaar geleden geïntroduceerd ) blijft nog steeds het hart van de toekomstige SAP oplossing. Daar omheen is er steeds meer aandacht voor een super goede user interface.

 

Waar het in het on-premise tijdperk zeer eenvoudig was om de standaard SAP functionaliteit te wijzigen / modificeren is "standaard" in het Cloud tijdperk de nieuwe way of working. Met UI flexibility services kan de gebruiker zonder technische kennis, met goede tools, zonder modificatie van de code de UI aanpassen. Dingen als velden toevoegen of verwijderen, blokken verplaatsen en labels hernoemen worden meer en meer het werk van een key user. Dit zijn geen projecten meer van weken maar van minuten. Waar tot op heden binnen Fiori een consultant in een project nodig was kan het nu direct in productie aangepast worden door de klant zelf.

 

Leonardo machine learning foundation

Voorgeprogrammeerde modellen, bijvoorbeeld om logos te herkennen. Via command line kan het model bijleren. Briljant om in deze Cloud wereld uiteindelijk uit te komen op een Green Screen...

 

teched 1

 

One more thing

En daar is hij; een "one more thing" van SAP. ABAP in Cloud Platform. In de cloud komt een ABAP servies beschikbaar. Met een paar klikken en 5 minuten wachten is de instance beschikbaar. De ontwikkeling zal plaatsvinden in Eclipse, source code versioning loopt uiteraard via GIt.

 

Alle techniek die hiervoor besproken is is echter waardeloos zonder een goede user interface. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van iOS ADK, Mendix, build, webide, eclipse.

 

teched 2

Morgen meer over extension van S/4HANA en de eerste stappen in de wereld van Mendix.

Top