Door iamSUPERP

SAP-testautomatisering brengt Jumbo Supermarkten in zesde versnelling

English version here

 


 

Jumbo Supermarkten is de op één na grootste supermarktketen van Nederland en maakt al sinds 1921 fans van klanten. De missie is gericht op het leveren van een ‘betere, andere en leukere’ winkelervaring in bijna 700 winkels, waaronder een groeiend segment in België.

 

jumbo case 1

 

Vandaag zet Jumbo zich in om zich te onderscheiden door een omnichannel-mindset en wil ze een online marktleider zijn. Om dat doel te bereiken, heeft Jumbo Agile-ontwikkelingspraktijken aangenomen om nieuwe functies sneller aan klanten te leveren. Met een groeiend aantal releases per jaar, waren handmatige tests niet toereikend om het tempo van de veranderingen bij te houden en de kwaliteit te handhaven die Jumbo vereist. IT-leiders bij Jumbo wisten dat het implementeren van testautomatisering een van de eerste stappen was om de kwaliteit van testen te verbeteren en meer vertrouwen te geven bij elke release.

 

"We moeten bij elke release, die twee weken duurt, regressietesten voltooien. Maar vroeger duurde een enkele regressietestcyclus meer dan twee weken”, zegt Hanno Koeslag, Development Team Lead.

 

Als eerste stap kwamen de testspecialisten van Jumbo samen om een ​​lijst met criteria te ontwikkelen die nodig zijn in een automatiseringstool, om snelle en hoogwaardige tests voor elke release mogelijk te maken over de veelheid aan technologieën in het Jumbo-landschap. Hun lijst was gericht op automatisering zonder code die gemakkelijk kon worden gefaciliteerd door de bestaande testers binnen de Scrum-teams, weinig testonderhoud en de mogelijkheid om meerdere technologieën (inclusief SAP- en niet-SAP-applicaties) te automatiseren voor complexe end-to-end testen.

 

Snellere en efficiëntere oplossing voor testen

 

Er is een zoektocht gestart om te bepalen welke tools er op de markt zijn die voldoen aan de strenge criteria die Jumbo stelt. Nadat de lijst met tools was ingeperkt, werden de verschillende automatiseringsopties op de proef gesteld. Er werd een Jumbo-brede beslissing genomen om Tricentis Tosca te implementeren als de favoriete testautomatiseringstool.

 

SUPERP (Tricentis-partner) assisteerde bij de selectie van testtools en werd ook gekozen om de inspanningen op het gebied van testautomatisering te versnellen. Met haar diepgaande expertise in het bouwen en testen van krachtige bedrijfsoplossingen op basis van de SAP-software en haar kennis van het Jumbo systeemlandschap is SUPERP de geschikte partner om Jumbo hierin verder te ondersteunen.

 

Jumbo draait op dit moment twee systemen van SAP. Het grotere, sterk op maat gemaakte exemplaar van SAP ECC vormt het middelpunt van zijn grotere operatie in Nederland. SAP S/4HANA is een nieuwe instantie die de operaties in België aanstuurt. Jumbo is bezig met de migratie naar één S/4HANA-systeem voor beide landen. In de tussentijd moeten beide systemen regelmatig worden bijgewerkt en getest, naast elkaar. Hun Tosca-tests draaien op zowel ECC als S/4HANA, waardoor het testen gemakkelijker te onderhouden is naarmate de migratie vordert.

 

Testautomatisering heeft het team van Jumbo geholpen om snel rendement te realiseren. “We zagen een vermindering van 46% van de inspanningen bij het oplossen van productiefouten. De daadwerkelijke kostenbesparing omdat we geen tijd hoefden te besteden aan het oplossen van die problemen, was meer dan de tijd die we in de eerste drie maanden hebben geïnvesteerd in het bouwen van de scripts”, zegt Koeslag.

 

jumbo case 2

 

De onverwachte waarde van testdata management

 

Al vroeg in hun testautomatiseringstraject ontdekte Jumbo een onverwacht voordeel van hun testautomatisering. Voorheen ontving het masterdatateam regelmatig verzoeken om testdata van verschillende Scrum-teams. Deze testgegevens moesten handmatig worden gegenereerd en vergden een aanzienlijke hoeveelheid tijd en moeite om te produceren. Met de nieuwe testautomatiseringsscripts werden automatisch testgegevens gegenereerd die later in het proces konden worden gebruikt om testscenario's te vullen.

 

“Een Tosca-artikel kan worden gemaakt en opgeslagen op de testdata management server, waar een ander proces die zelfde gegevens kan gebruiken om tests uit te voeren en terug te rapporteren naar de server. Dit proces kan doorgaan en dezelfde data door de hele supply chain trekken”, zegt Peter Groothuis, Scrum Master & Test Analyst.

 

 

Top