TechEd 2017 dag 2 “Data, Platform en Experience”

Dag 2 van de TechEd 2017. Buiten is het onder de 10 graden. Er is geen betere manier om wakker te worden dan met het fietsje door Barcelona te rijden. Eenmaal binnen in het beursgebouw lijkt het alsof we niet zijn weggeweest. Met duizenden SAP believers nemen we alle verhalen tot ons. Hoewel de ene sessie beter is dan de andere, neem je toch steeds weer iets mee en wordt het plaatje completer.

 

De start voor mij was luchtig. Een uur filosoferen over het klaar maken van de stakeholders voor innovatie in de breedste zin van het woord. Mooie voorbeelden van hoe het niet moet, zoals die van Kodak, passen daar prima in. In december 1975 bouwde Steve Sasson, een ingenieur van Kodak, ‘s werelds eerste digitale camera. Helaas heeft Kodak de toegevoegde waarde van deze innovatie niet tijdig onderkend en zijn ze blijven hangen in het oude business model: het verkopen van fotorolletjes en fotopapier. Ondertussen is de digitale camera niet meer weg te denken uit ons leven. Zo ook op de TechEd. Elke keer als er een interessante sheet gepresenteerd wordt zie je tientallen smart phones de lucht in gaan om het vast te leggen.


Roadmap SAPUI5

Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de toekomst zie je een grote rol voor SAPUI5 weggelegd. Ze hebben sinds kort ook een eigen roadmap. Het product wordt steeds volwassener en er is steeds minder JAVA kennis nodig om mooie apps te maken. Met flex controls wordt de logica (gelukkig voor veel ABAP ontwikkelaars) uit de backend gehaald en in runtime gerenderd. Het zelf bouwen van logica in SAPUI5 wordt steeds minder. Tijdens heel veel sessies komen de Fiori elements terug.

 

SAP Cloud Platform SDK for iOS

Ook de integratie met Apple nadert een volwassen state. Met een paar klikken in de wizard krijg je een xCode project met daarin alle classes om de oData afhandeling uit te voeren. Nu kun je je tijd besteden aan de front end waardoor je echt coole native end user apps kunt maken. Hier zijn een aantal zeer goede tutorials te vinden.


Deep Dive into Simple, Low-Code Application Development

 

 

Voor ons is dit gewoon Mendix gekoppeld aan SAP. Op deze manier kun je zelf het hele proces van modeleren, aanpassen en gebruiken doorlopen. Super workshop, goede uitleg en een top sfeer. Leuk om met de mannen en vrouwen van Mendix deze reis mee te maken.


SAP Cloud Platform Development

Na 2 dagen is het duidelijk geworden hoe je in de Cloud wereld toch nog je klant specifieke aanpassingen aankan brengen. De Extentibility gaat in ieder geval een stuk verder dan ik voor de TechEd gedacht had. De oplossing die door SAP gekozen is hierin ziet er stabiel uit en maakt de software updates vanuit SAP zonder problemen te verwerken. Kijk hier voor een goed blog hierover.

 

Gelukkig is er tussen de bedrijven door ook nog tijd om even tot rust te komen.


Enkele impressies van SUPERP medewerkers

Dit moet eenieders hobby zijn als je ziet hoe er, zonder morren, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, gezocht word naar de nieuwste kennis. De dagen zijn te kort ... zo ook de avonden. Eenieder scharrelt zijn gewilde kennis bij elkaar. Agenda’s worden geregeld aangepast na evaluatie. Honderden net geactualiseerde sheets passeren per uur de revue. De WiFi kan de data amper aan, netwerken worden echt beproefd en de hoofden tot over de oren gevuld.

 

Data - Platform - Experience. De kernwoorden van alle onderwerpen waar je hier tijdens de lectures en hands-on sessies mee bezig bent. En hoewel de TechEd natuurlijk erg technisch van aard is, komen er genoeg goede user cases naar voren die ons triggeren om naar onze eigen klanten te kijken. Natuurlijk is alles enorm gericht op oplossingen in de Cloud en zien we nu wel verschillen met de veelal nog on-premise oplossingen bij onze eigen klanten. Vooral op het gebied van Experience is één ding duidelijk: alles gaat naar Fiori design. Op dat gebied hebben wij bij SUPERP al jaren geleden de juiste weg gekozen en zijn we begonnen met Fiori en de Lizapp.

 

De TechEd is een fantastische developers playground! Veel geleerd over SAP Cloud, S4/HANA, integratie tussen Mendix en SAP via de api gateway en last but not least mijn eerst UI5 applicatie ontwikkeld ! Woot woot!

 

Top