TECHED 2020 – Dag 3 – DevOps met SAP?

We kunnen wel zeggen dat we al aardig gewend zijn aan het Agile werken, al zijn er nog behoorlijk wat verschillen hoe dit door organisaties wordt toegepast. En steeds vaker komt nu ook de term DevOps voorbij. Development en ook Operations beleggen bij eenzelfde team, waarbij de benodigde applicaties en skills niet meer leidend zijn voor de teamsamenstelling.

 

Maar DevOps gaat verder. Het is een concept, een gedachte… ja zelfs een cultuur. Als DevOps developer in een agile team (en dat zijn niet alleen de programmeurs) zal je je werkzaamheden anders moeten organiseren dan je een paar jaar geleden deed.

 

Kwaliteit is een belangrijke pijler bij DevOps. Op voorhand nadenken over testcriteria, testen op verschillende niveaus zoals unit-testen, integratie-testen, ketentesten, maar vooral ook geautomatiseerd testen en zelf geautomatiseerd naar productie overzetten. Daarbij komt nog dat het systeemlandschap enorm aan het veranderen is door de migratie naar cloud-oplossingen en innovaties op allerlei gebieden.

 

SAP zou SAP niet zijn, als er niet een koffer met SAP tools wordt samengesteld om dergelijke veranderingen te kunnen ondersteunen.

Tijdens de Teched is een aantal van die tools voorbijgekomen, bijvoorbeeld;

 

Git-enabled CTS (gCTS)

Om ontwikkelde programmatuur (workbench) en configuratie (customizing) in een Business Suite of S/4HANA omgeving over te zetten van een ontwikkel-omgeving naar een acceptatie- en productie-omgeving, was tot voor kort het gebruik van transporten de enige mogelijkheid. Hierbij is versiebeheer nogal beperkt tot workbench objecten en niet heel transparant op een acceptatie- of productieomgeving. Door een git repository toe te voegen, wordt het ‘deployment-proces’ een stuk beter neergezet:

  • Er is de mogelijkheid om de ingebrachte workbench & customizing te controleren (4-ogen principe), voordat deze werkzaam wordt;
  • versiebeheer op alles, dus ook customizing. Dat houdt ook in dat customizing in een eerdere staat kan worden teruggezet;
  • eenvoudig deployen, dat wil zeggen: met een Fiori app de functionaliteit ‘live brengen’.

 

Project Piper

Project Piper levert een CI/CD oplossing gebaseerd op Jenkins, aangevuld met SAP tools voor een relatief eenvoudige connectiviteit met SAP applicaties, zowel on-premise als in de cloud. Tevens is het mogelijk om aan te haken op het ChaRM scenario in SAP Solution Manager.

 

CI/CD as a service

SAP biedt sinds kort een CI/CD service aan via het SAP Cloud Platform. Hierbij is een CI/CD server geïntegreerd in de SAP Cloud, zodat een CI/CD server in het eigen landschap niet meer nodig is. Vooralsnog voorziet deze alleen in het ontwikkelen en deployen van cloud-gebaseerde
fiori applicaties.

devop sapDe meeste grote organisaties waarbij SAP een significante rol van betekenis heeft in de IT ondersteuning, zijn redelijk traditioneel ingesteld. Een toolbox zal daarbij helpen, maar laten we niet vergeten dat in de basis de teamleden de DevOps gedachte moeten volgen, en dat er links en rechts nog best wat cultuur-hobbels moeten worden genomen om succesvol DevOps uit te oefenen.

Top