Cyber security awareness month; IoT tips!
Oktober is de Europese maand van de cyber veiligheid, een jaarlijkse campagne om het bewustzijn op het gebied van ‘cyber threats’ te vergroten en goede praktijken aan de orde te brengen. Een van de onderwerpen die dit jaar van ons extra aandacht krijgt, is de beveiliging van IoT-apparaten, oftewel de Internet of Things.
IoT-apparaten zijn slimme apparaten die verbonden zijn met het internet en gegevens kunnen verzamelen, opslaan en delen. Denk bijvoorbeeld aan smart tv’s, internet speakers, slimme thermostaten, slimme sloten, smartwatches, fitness trackers en nog veel meer. Deze apparaten kunnen ons leven makkelijker, leuker en efficiënter maken, maar ze brengen helaas ook de nodige risico’s met zich mee.
Uit onderzoek van RTL is gebleken dat in 2022 4,5 miljoen huishoudens één of meerdere slimme apparaten in huis hebben. Dat is 57 procent van het totaal aantal huishoudens. Twee jaar geleden was dat nog 42 procent, een flinke groei dus.
Met zo’n wildgroei zijn er miljoenen IoT-apparaten in Nederland die potentieel gehackt kunnen worden door cybercriminelen. Een gehackt IoT-apparaat kan niet alleen je privacy schenden, maar ook je veiligheid in gevaar brengen. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld je slimme slot openen, je slimme thermostaat manipuleren of malware installeren.
Hoe kun je je IoT-apparaten dan beter beveiligen? Hier zijn een paar tips:
- Verander de standaard wachtwoorden van je IoT-apparaten in sterke en unieke wachtwoorden. Gebruik bij voorkeur lange wachtwoorden of wachtwoordzinnen, deze zijn lastiger te kraken.
- Schakel tweefactorauthenticatie in als je IoT-apparaat dat ondersteunt. Dit is een extra beveiligingslaag die je een code stuurt via sms, e-mail of een app om je identiteit te verifiëren.
- Installeer regelmatig updates voor je IoT-apparaten. Updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die kwetsbaarheden verhelpen. Controleer of je IoT-apparaat automatische updates heeft ingeschakeld of doe het handmatig.
- Maak gebruik van een apart netwerk voor je IoT-apparaten. Dit kun je doen door een gastnetwerk aan te maken op je router of een VPN te gebruiken. Zo voorkom je dat hackers via je IoT-apparaat toegang krijgen tot andere apparaten in je netwerk.
- Schakel indien mogelijk onnodige functies uit op je IoT-apparaten. Denk bijvoorbeeld aan microfoons, camera’s, bluetooth of locatiediensten. Zo verminder je het risico dat hackers deze functies misbruiken om je te bespioneren.
- Wees voorzichtig met het delen van je gegevens met je IoT-apparaten of derde partijen. Lees de privacyvoorwaarden en de toestemmingen die je geeft aan je IoT-apparaten.
Door deze tips te volgen kun je je IoT-apparaten veiliger maken en genieten van de voordelen die ze bieden. Laten we samenwerken om de digitale toekomst te beveiligen!