SAP Leonardo, revolutie of oude wijn in nieuwe zakken?
Op de TechEd stond een groot deel van het congres in het teken van SAP Leonardo. Nou loop ik al wat jaartjes mee in het SAP wereldje – in 1991 logde ik voor het eerst aan in een SAP R/2 systeem – en heb ik al vaker gezien dat SAP met veel bombarie iets nieuws presenteerde. SAP R/3 – dit jaar al weer 25 jaar geleden – was natuurlijk een echte revolutie en was de grote doorbraak van SAP.
Daarna volgden nog vele andere ontwikkelingen: de eerste stappen richting internet in 1996, mySAP.com in 1999, SAP Portals in 2000, SAP NetWeaver in 2003, SAP ERP in 2006, SAP HANA platform in 2011, SAP Business Suite on HANA in 2013, SAP S/4HANA en SAP HANA Cloud Platform in 2015. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele overnames die SAP heeft gedaan, waardoor het nieuwe producten en technologieën aan haar portfolio kon toevoegen.
Sommige echte revoluties, andere weer evoluties.
SAP Leonardo
En nu dus SAP Leonardo. In 2015 introduceerde SAP haar HANA Cloud Platform (HCP) voor het Internet of Things, Design Thinking kennen we ook al even. Analytics en Big Data zijn ook al langer hot. Dus wat is er dan zo speciaal aan SAP Leonardo, is het niet gewoon een evolutie van HCP met een aantal nieuwe services?
Ik denk zelf dat het vooral voor bedrijven de mogelijkheden brengt om een revolutie mogelijk te maken. De revolutie van het digitale tijdperk. Veel bedrijven hebben een strategie uitgewerkt, waarbij ze in 2020 volledig digitaal willen zijn. Sommige bedrijven hebben al flinke stappen gemaakt, maar de echte stappen worden pas gemaakt als de wereld om ons heen digitaal wordt.
Zoektocht naar use cases
Op de TechEd ben ik voor mezelf vooral op zoek gegaan naar de use cases die werden gepresenteerd rondom IoT, Blockchain en Machine Learning.
Smart Driving Featured by SAP Hybris Revenue Cloud
Een van de cases die mij persoonlijk erg aansprak was de presentatie “Smart Driving Featured by SAP Hybris Revenue Cloud”. Vooraf was ik vooral getriggerd doordat het over SAP Hybris Revenue Cloud ging, aangezien ik de laatste anderhalf jaar zelf volop bezig ben met SAP Hybris Billing. Daar waar ik wellicht iets meer van Hybris Revenue verwacht had te zien, werd ik meegenomen in een smart vehicle, waarbij je een rondje op het circuit ging. Op afroep kan de bestuurder de beschikking krijgen over extra vermogen, of extra remvermogen inschakelen. De sensoren in de auto registreren het werkelijke verbruik en aan het eind van de rit kan het verbruik van de extra’s via Hybris Revenue Cloud in rekening worden gebracht.
Ik moest daarbij meteen denken aan Tesla dat auto-eigenaren in het orkaangebied tijdelijk een upgrade gaf, waardoor hun bereik opeens werd vergroot. Stel je eens voor dat je niet meer de duurdere versie van een Tesla hoeft te kopen, maar op afroep de extra accucapaciteit kunt krijgen die je via een abonnement in rekening gebracht krijgt. IoT maakt dat mogelijk.
Nog een stap verder is dat de verzekeringsmaatschappij de data van je rijgedrag kan gebruiken om de hoogte van je verzekeringspremie te bepalen. Hoe rustiger je rijdt of hoe minder kilometers je maakt, hoe lager je premie kan zijn. Daarvoor heb je IoT nodig, maar daarbij ook Analytics om de grote hoeveelheid data te kunnen verwerken en Machine Learning om met deze data automatisch nieuwe premiemodellen te kunnen laten bepalen.
Secure, Paperless Ocean Shipping
Ook een van de use cases rondom blockchain die werd gepresenteerd tijdens de sessie “Blockchain in an Industry Scenario: Secure, Paperless Ocean Shipping” heeft mij getriggerd, vooral omdat mijn schoonvader in het verleden kwaliteitsinspecties uitvoerde op schepen en altijd te maken had met het afgeven van certificaten.
Met blockchain wordt het mogelijk om papieren certificaten te vervangen door digitale documenten. Deze kunnen aan het begin van het proces worden gemaakt en door de hele keten worden gevolgd, zonder dat er kan worden gemanipuleerd in de data.
Enabler voor de digitale revolutie
Als je gaat nadenken over al deze use cases en je gaat meerdere cases met elkaar combineren dan kun je echt waanzinnig veel nieuwe processen gaan ontwikkelen en compleet nieuwe businessmodellen bedenken. Dat is inderdaad een revolutie. SAP Leonardo biedt daarvoor veel technologieën en services die die nieuwe processen mogelijk maken. Die technologieën en services zelf zijn niet revolutionair, maar wel de enabler voor de digitale revolutie.