iamSUPERP – Isabelle Hanssen – Freestyle skiën
Het tweede deel van vorig jaar zijn we vanuit onze visie op zoek gegaan naar mensen buiten ons vakgebied die met dezelfde ambitie en passie bezig zijn om op het hoogste niveau te presteren. Uit de aanmeldingen hebben we een selectie gemaakt en met deze mensen zullen we de komende tijd aan de slag gaan om samen het maximale te bereiken. Wij zullen hen op diverse manieren ondersteunen in het bereiken van de gestelde doelen. Een belangrijke factor is ondersteuning vanuit onze SUPlabs, hier zullen we samen cases opstellen om door middel van innovatie (en SAP) tot nieuwe inzichten, betere prestaties en verrassende producten te komen!
Nu de selectie rond is stellen we graag de talenten voor die we vanuit ons iamSUPERP programma en SUPlabs gaan ondersteunen. Met de Olympische Winterspelen nog vers in het geheugen trappen we af met freestyle skiester Isabelle Hanssen!
“Ik moest alles zelf doen”
Zo groot als we als Nederland zijn in het schaatsen, zo weinig betekenen we nog in de sneeuw. De beperkte middelen die er vanuit de NSkiV zijn gingen na het verrassende succes van Nicolien Sauerbreij op de spelen van 2010 volledig naar het snowboarden.
Ondanks vele goede klasseringen en een vaste plek in de top 20 van de wereldbeker, meerdere Nederlandse titels op verschillende onderdelen en deelname aan prestigieuze wedstrijden over de
hele wereld stond Isabelle er in haar strijd voor kwalificatie voor de spelen van 2018 alleen voor. Ondanks natuurlijk de onvoorwaardelijke steun van familie en vrienden bleek dit zonder coach, technicus, fysio en alle middelen die de concurrenten wel hebben uiteindelijk niet haalbaar.
“Tijd voor verandering”
Na de overweging of het alle tijd, energie en investeringen wel waard was besloot ze niet op te geven. Tijd voor verandering dacht Isabelle, ze schreef een financieel en sportief plan en ging op zoek naar sponsoren. Niet alleen om haar doel om het beste uit zichzelf te halen en hopelijk de winterspelen te halen te bereiken. Maar ook om betere omstandigheden te creëren voor kinderen met dezelfde passie en de situatie voor hen te verbeteren.
Voor ons was dit de bevestiging dat Isabelle dezelfde hoeveelheid passie en ambitie heeft die ook ons drijft en er alles voor over heeft om haar doelen te bereiken.
iamSUPERP
We hebben hierboven al het een en ander beschreven maar vertel ons eens in het kort: Wie is Isabelle Hanssen en hoe ziet een gemiddelde week in je leven eruit?
Ik reis gemiddeld 7/8 maanden per jaar, en als ik op reis ben staat mijn leven vooral in het teken van skiën, en alles wat daarbij komt kijken. Afhankelijk van het weer zoveel mogelijk skiën en daarnaast veel trainen in de sport school. Om te relaxen kijk ik tv serie’s! Veel van mijn aandacht gaat ook naar social media, het is voor mij belangrijk om mijn passie voor de sport te delen, en ook mijn sponsors zo goed mogelijk te promoten.
Je geeft al aan dat je veel in de sportschool te vinden bent, dit zien we ook terug op je social media. Is dit belangrijk voor het skiën of is dit ook vanuit andere beweegredenen?
Dit is zeker belangrijk voor het skiën. Ik ben hiermee gestart na mijn eerste knieblessure in 2010, toen realiseerde ik me al snel dat dit veel voordelen had. Ik merkte gelijk in mijn skiën dat hoe sterker ik ben, hoe meer ik kan. Daarnaast helpt het ontzettend veel met het voorkomen van blessures. Ook in periodes van blessures helpt het mij om mentaal sterk te blijven en mijn energie kwijt te kunnen.
Je eigenzinnigheid komt meerdere malen terug in je leven, maar hoe beland je als Nederlandse eigenlijk in de professionele skiwereld, waar komt de passie vandaan?
Vanaf de eerste keer wintersport, ik geloof toen ik 12 was, had ik al gelijk een klik met skiën. Indoor is het normale skiën helemaal niet zo interessant, dan ben je binnen 30 of minder seconden weer beneden. Toen ben ik op mijn vijftiende mijn zus gevolgd, het funpark in. Hier heb ik verschillende boxen en schansen geprobeerd, maar pas tijdens een freestyle clinic in April 2009 waar ik mijn eerste echte boxslide leerde en een 180 sprong was ik verkocht. Vanaf toen gingen mijn zus en ik 3 à 4 keer per week naar Snowworld (2,5/3 uur met de trein heen & terug met ski spullen). Professioneel worden was nooit het doel, ik ben mijn passie gaan volgen en door de jaren heen werd het steeds serieuzer. Vanaf het moment dat ik besloot om mij volledig te focussen op het onderdeel Halfpipe en mee ging doen met World Cup wedstrijden ben ik de professionele ski wereld in gerold.
Hoe klein is het (freestyle) skiën in Nederland, zijn er bijvoorbeeld bijzondere resultaten in het verleden of andere sporters (ook bij de mannen) die op hoog niveau meekunnen?
De groep van echte freestyle skiërs in Nederland is redelijk klein, nou moet ik wel zeggen dat er steeds meer nieuwe jonge kinderen bij komen. Het mooie aan het wereldje is, is dat we iedereen verwelkomen met open armen en ondersteunen. Op hoog niveau hebben we Mees van Lierop die meedraait op het Slopestyle World Cup niveau. En we hebben een aantal jongeren kinderen zoals Lucas Laudy die eraan komen.
Wat is je eigen hoogtepunt tot dusver?
Deelname aan de Dew Tour, deze wedstrijd is alleen op uitnodiging, dus dat was voor mij heel bijzonder.
Met iamSUPERP willen wij mensen buiten ons vakgebied met dezelfde wil om altijd maximaal te presteren, SUPERB te zijn en constant te ontwikkelen en groeien ondersteunen. Natuurlijk krijg je ook tegenslagen te verwerken in deze reis. Je hebt overwogen of het allemaal wel de moeite waard is, wat heeft je doen besluiten om toch door te gaan en te vechten voor je doelen en de toekomst van anderen?
Eigenlijk is deze vraag heel simpel te beantwoorden, namelijk; stoppen is geen optie. Hoe zwaar ik het ook had, hoeveel tegenslagen ik ook kreeg, het opgeven, ermee stoppen, dat was nooit een mogelijkheid. Mijn liefde voor de sport is zoveel groter dan alle tegenslagen die ik zou kunnen hebben, dat ik er elke keer wel weer bovenop kom.
Met het oog op je droom om de spelen van 2022 te halen, wat moet er gebeuren om dit doel te bereiken en hoever sta je daar nog vanaf?
Het is voornamelijk het financiële deel dat moet verbeteren. Op die manier kan ik me de benodigde middelen veroorloven. Hoe meer ondersteuning ik heb hoe mee ik kan concurreren met de anderen die deze middelen nu al hebben.
SUPERP helpt met financiële middelen om bijvoorbeeld trainingstijd, reizen, een coach en hulpmiddelen mogelijk te maken. Waarom is het onmogelijk om in de top mee te draaien het zonder de middelen die concurrenten wel hebben, waar zitten de grootste verschillen?
Het grootste verschil is het hebben van een coach, dit maakt op een dagelijkse basis zo’n groot verschil in je progressie. Ik kan op die manier stappen maken die alleen simpelweg niet haalbaar zijn. Daarnaast maakt het natuurlijk een groot verschil als je je volledig op de sport kunt focussen en er niet constant andere dingen zijn waar je mee bezig moet zijn of je zorgen over maakt.
Hoe gaan de komende 4 jaar er voor je uitzien en welke stappen heb je in gedachten?
De komende jaren ligt de focus vooral op training en progressie maken. Hopelijk in samenwerking met een coach zodat ik echt de nodige stappen kan maken richting de top 10. Met een stijgende lijn richting de Olympische kwalificatie wedstrijden die starten in het seizoen 2020/2021.
Wij zijn natuurlijk zelf actief in IT (SAP) en stellen onze SUPlabs beschikbaar om je te ondersteunen met innovatieve oplossingen / producten. We gaan hier natuurlijk samen cases voor uitwerken, maar welke ideeën komen hiervoor zo al bij je naar boven?
In de gesprekken met SUPERP hebben we onder andere ideeën besproken op de gebieden analyse van trainingen en ondersteuning in marketing. Dit gaan we samen nog verder uitwerken.
Tot slot, wij gaan jaarlijks (bij voldoende animo) op wintersport met de collega’s. Ga je mee en denk je ons nog wat te kunnen leren?
Als ik de kans heb ga ik zeker mee, misschien krijg ik jullie zo ver om een rondje door de halfpipe met mij te skiën?
Isabelle volgen?