Dag 1 – SAP TechEd 2019 Barcelona

Met een 5-koppige delegatie zijn we afgereisd naar Barcelona voor de SAP TechEd 2019. Iedereen heeft afzonderlijk een agenda vol met hands-on workshops, lectures en demo’s gepland.

 

TechEd SAP SUPERP 2b

 

De dag begint met keynote door Jürgen Mueller, de CTO en Member of the Executive Board of SAP. In een ouderwets Duits-Engels accent vol opwinding – niet dus – wordt de ene na de andere aankondiging gedaan van zowel nieuwe producten als diensten die vanaf Q4 van dit jaar beschikbaar zullen zijn of komen. Het lijkt een aaneenschakeling van klapmomenten te worden omdat de ene na de andere aankondiging gedaan wordt. In sommige gevallen zijn dit werkelijk nieuwe ontwikkelingen, in andere gevallen is het meer een catchy naamwijziging, om de lading beter te dekken. Een voorbeeld hiervan kun je de aankondiging van het Business Technology Platform (BTP) noemen. Voor een overzicht van deze aankondigingen verwijzen we naar de officiële nieuwspagina.  

Generatiewissel bij SAP

Wat jammer blijft, is dat SAP nog steeds niets heeft geleerd van de manier waarop bijvoorbeeld Shai Agassi enkele jaren geleden met veel meer flair een presentatie gaf. Maar goed, dit jaar niet meer de Startrek setting die we de afgelopen jaren hebben gezien, waarin door middel van een soort toneelstuk de nieuwste highlights werden gepresenteerd. Dit jaar een strak geregisseerde presentatie met ‘live’ demofilmpjes en een aantal gasten op het podium waar Jürgen Mueller op professionele wijze vragen op afvuurt. Het lijkt alsof SAP dit jaar hard heeft gewerkt aan een generatiewissel op meerdere vooraanstaande posities. Er komen allerlei jongere, hippere sprekers aan het woord, anders dan wat we gewend zijn van SAP.

 

De kracht en potentie van S/4HANA

Aangezien we vier jaar verder zijn sinds de grote lancering, is het opvallend  te noemen dat op een event als de TechEd in de keynote veel tijd besteed wordt aan het promoten van de kracht en potentie van S/4HANA. De oplettende deelnemer ziet namelijk op de TechEd een homogene groep mensen die allemaal niets liever willen dan vandaag al kunnen beschikken over een klantomgeving waar de nieuwe systemen met al hun coole features beschikbaar zijn.

 

Workshops: Het 'Intelligent Enterprise' tijdperk, houd je intelligente core applicaties "schoon".

Na de keynote vertrekken we allemaal in colonne naar de eerste workshops. Een belangrijk onderwerp in het ‘Intelligent Enterprise’ tijdperk is het gebruik van intelligente en ‘schone’ core applicaties. De utopie dat je in klantprocessen volledig zonder maatwerk kan, is natuurlijk al gauw van tafel. De processen van onze klanten vragen nou eenmaal om differentiatie, ofwel bewuste afwijkingen van de core omdat gewenste functionaliteit gewoonweg niet beschikbaar is. Toch is er wel degelijk noodzaak om je core zo schoon mogelijk te houden van maatwerk. Er is veel aandacht voor de twee belangrijkste stromen hierin: in-app extensibility (Fiori based, geldt voor alle LoB applicaties) en de zogenaamde side-by-side extensies met behulp van SAP Coud Platform development en integratie services. Een van de gevolgde workshops op dag 1 was een hands-on workshop rondom de in-app extensibility (Fiori) functionaliteit binnen S/4HANA, zowel voor de cloud als voor de on-premise oplossing.

 

Heel interessant hoe je de standaard ongemoeid laat en de uitbreidingen binnen de app zelf ontwikkelt. Alle stappen voor de uitbreidingen inclusief alle benodigde code waren aangeleverd en kon je zonder veel moeite toepassen (UI, Data object in backend, oData service aanpassing, CDS view etc). Binnen een uurtje had je daarmee een voorbeeld applicatie ontwikkeld, waarmee je een bonusplan kunt inrichten en op basis van omzetdata de geplande bonus voor een medewerker kan berekenen.

 

Een van de twee presentatoren van deze sessie gaf later nog een presentatie over het grote plaatje rondom de opties voor het uitbreiden van SAP S/4HANA voor zowel Cloud als on-premise. Dit was een zeer bruikbare sessie voor ons, omdat het een goed overzicht gaf van de verschillende criteria die je kunt toetsen om een goed besluit te kunnen nemen. Daarbij werden hier al antwoorden gegeven op een aantal vragen waar we op dit moment bij projecten tegenaan lopen. In een van onze volgende blogs zullen we dieper ingaan op dit keuzemodel.

 

SAP Fiori 3

Aanverwant aan dit onderwerp was een lezing over SAP Fiori 3. SAP Fiori 3 is sinds een paar maanden beschikbaar. Wat het eerste opvalt is dat het thema – quartz light – extreem simpel is geworden en dat met name de shell header bar veranderd is. Na de introductie van Fiori 2 nog geen 3 jaar geleden waren we net gewend aan de viewport. Met aan de linkerkant de ‘me-area’, in het midden het transactie deel en aan de rechter kant de persoonlijke instellingen en Co-Pilot.  In Fiori 3 gaat het allemaal weer helemaal anders. Met het gelijktrekken van alle SAP producten met één web UI wordt nu standaard een action menu vanuit de header aangeboden. Mooi om te zien dat er doordachte logica in het design en de navigatie doorgevoerd wordt en dat het voor iedereen herkenbaar is.  Blijkbaar heeft men geleerd van iedere andere web applicatie en heeft men de logica in het design en de navigatie doorgevoerd die voor iedereen herkenbaar is.

 

TechEd SAP SUPERP 1

 

Een tweede belangrijke wijziging is dat de home knop nu vervangen is door het logo. Door op het logo te klikken navigeer je nu terug naar de home page.

Niet onbelangrijk is dat de hele look-and-feel van Fiori 3 consistent is doorgevoerd voor alle applicaties. Dat wil zeggen; niet alleen binnen S/4HANA, maar ook voor alle andere core LoB applicaties zoals Successfactors en Ariba.

 

Dag 1 zit erop, morgen meer vanaf de SAP TechEd 2019!

Top