Door SUPERP

iamSUPERP – Roos Zwetsloot – Skateboarden

Eerder stelden we Isabelle Hanssen en Jasper Udink ten Cate al voor, vandaag is het de beurt aan Roos Zwetsloot.

 

Bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo zal skateboarden voor het eerst op het programma staan. In april 2017 werd de Nederlandse selectie die zich gaat proberen te kwalificeren voor deze spelen gepresenteerd. Bij de dames is Roos Zwetsloot één van de 2 junioren die zich gaat richten op kwalificatie.

 

Ondanks deze selectie is het voor Roos natuurlijk van belang zichzelf verder te ontwikkelen om echt tot de top door te dringen en kans te maken op deelname aan de spelen. Het talent uitbreiden naar kwaliteit en maximaal presteren om uiteindelijk indruk te maken in Tokyo.

 

Wij zullen hier als SUPERP ons steentje aan bijdragen door Roos de middelen te bieden die ze nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen. Wanneer er innovatieve ideeën ontstaan pakken we deze vanuit onze SUPlabs op.

 

roos zwetsloot 2024

 

Skateboarden

Waar het skateboarden zelf natuurlijk bij iedereen wel bekend is heeft deze sport nog geen olympische traditie. In 2020, bij de spelen in Tokyo zal dit onderdeel voor het eerst op het programma staan. De huidige Nederlandse olympische selectie bestaat uit 23 skateboard(st)ers. Met deze selectie met veel potentie en kwaliteit en de olympische doelstellingen is de Skateboard Federatie ook tot het NOC*NSF toegetreden. Roos zal zich proberen te kwalificeren voor het onderdeel “Street”.

 

iamSUPERP

We hebben hierboven al het een en ander beschreven maar vertel ons eens in het kort: Wie is Roos Zwetsloot en hoe ziet een gemiddelde week in je leven eruit?

Ik zit in 6 VWO en hoop in juni mijn eindexamen papiertje binnen te hebben. Ik woon in Zeist samen met mijn ouders. Mijn 2 jaar oudere zus Isabelle studeert Rechten in Utrecht en woont daar ook op kamers. Naast het skateboarden hockey ik bij Kampong in Meisjes A1. Ik probeer op Instagram mijn sporten (zowel skateboarden als hockey) te laten zien waarbij ik bij het skateboarden ook leuke spots wil laten zien, en natuurlijk mijn tricks.

 

 

Hoe ben je in het skateboarden en uiteindelijk de olympische selectie terecht gekomen?

In Zeist ligt een mooi skatepark vlak bij mijn huis en van kinds af aan ben ik daar al veel te vinden. Het is goed te combineren met hockeyen, je doet dit in je eentje en wanneer je zin hebt. Er zijn ook altijd veel (met name) jongens te vinden die aan het skateboarden zijn en ik vind het altijd leuk samen met hun nieuwe tricks uit te proberen en het aan elkaar te laten zien. Ook kijk ik heel veel filmpjes om zo van anderen te leren. Ruim een jaar geleden belde Sjoerd Vlemmings mij op, de bondscoach van de skaters, om te zeggen dat skateboarden Olympisch zou worden en of ik zin had om samen met Candy Iris en Keet (namens de vrouwen) hier deel van uit te maken.  Super!

 

Naast skateboarden ben je ook fanatiek hockeyster, en niet onverdienstelijk begrepen we. Op wat voor niveau en waar hockey je? En hoe combineer je deze 2 sporten die niet bepaald dicht bij elkaar liggen?

Ik hockey inderdaad ook al heel lang (vanaf mijn zesde) eerst bij Phoenix in Zeist en later bij Kampong in Utrecht. Vanaf de D jeugd zat ik bij district en werd me aangeraden naar Kampong over te stappen. Sinds de C jeugd speel ik daar nu in het eerstelijnsteam. Ik train 3 keer per week anderhalf uur en op zaterdag natuurlijk lekker knallen met het team. Ik zit lekker in mijn team en bij Kampong en de combi met het skateboarden en mijn school is op dit moment goed te combineren. Ik hoop ook om na de zomer in Dames 1 Kampong te gaan spelen. Ik train en speel daar nu geregeld mee.

 

Als je moet kiezen tussen hockey en skateboarden, wat kies je dan en waarom?

Ik hoef gelukkig niet te kiezen omdat beide nog prima samen gaan en je leert van allebei de sporten weer dingen die je bij de andere sport kan gebruiken en inzetten. Van het skateboarden leer ik o.a. het vallen en snel reageren op zaken en van al het hockeyen heb ik naast een goede condities hele sterke beenspieren gekregen die me bij het skateboarden weer heel goed van pas komen. Op mijn planning staan na mijn eindexamen en na de afsluiting van het hockeyseizoen met Meisjes A1 nog enkele zeer bijzondere internationale skate wedstrijden ( in Parijs, en Praag o.a.) waar ik erg benieuwd naar ben.

 

We kennen skateboarden allemaal natuurlijk vooral van de levensstijl en cultuur die er vaak aan verbonden is, herken je je daarin of gaat het bij jou puur om de sport?

Ik vind ontzettend leuk aan skateboarden dat het (vaak) lekker buiten is, dat je het met anderen, maar ook juist alleen kan doen en dat het een super relaxed sfeertje heeft. Gewoon lekker doen waar jij zin in hebt, maar het is wel super lastig. Een mooie trick heb je vaak niet zo maar even onder de knie. De wedstrijden zijn ook vaak met mooi weer, veel enthousiaste kijkers en stevige muziek, maar toch ook relaxed omdat je veel kijkt naar anderen en kan genieten van elkaars (nieuwe) tricks. De sfeer is gewoon vet. In het skatepark in Zeist hangen er bijvoorbeeld tientallen paren schoenen in de boom en wordt er in de zomer ook gewoon wel eens een BBQ gemaakt en veel gechilled. De skaters zijn vaak hele rustige maar ook hele sportieve gasten, die blij zijn met elkaars successen en willen genieten van het leven dat ze zelf maken.

 

Wat is je specialiteit en wat is je sportieve hoogtepunt tot dusver?

Tja, de heelflip he. Die doe ik graag en vaak!

 

roos zwetsloot 4

 

 

Je gaat je proberen te kwalificeren voor de spelen van 2020 op het onderdeel “Street”. Voor veel mensen zijn de verschillende categorieën, indelingen en puntentelling relatief onbekend. Kun je die toelichten?

Er zijn twee onderdelen, zowel voor mannen als vrouwen. Er is de bowl of vert. Dat is skaten in een kom of oorspronkelijk in een leeg zwembad. Spectaculair, maar daarnaast is er ook “street” en dat zijn tricks op allerlei rails en trappen zoals je die ook op straat kan aantreffen. Dit is enorm gevarieerd en vaak lastig, maar dus ook heel vet. Hoe de puntentellingen exact zal gaan tijdens de spelen is nog niet helemaal helder, maar een jury met tenminste vijf leden zal de skaters beoordelen, waarbij de hoogste en laagste scores wegvallen. Ten tijde van de spelen is dit natuurlijk geheel vastgespijkerd in een reglement.

 

Is Nederland internationaal gezien eigenlijk een “grote” naam op skateboard gebied en hebben we over 2 jaar kansen op medailles? Welke landen behoren tot de grote kanshebbers?

De grote kanshebbers komen vast uit de grote skatelanden als Amerika en Brazilië. Maar ook andere landen kennen goede skaters , zelfs in Europa,  daar horen Candy Jacobs (Nederland) en Julia Brueker (Oostenrijk) ook bij. We doen het gewoon super goed en gaan zeker voor de medailles! Echter de contests, de wedstrijden op wereldniveau zijn er niet al te veel en reizen naar al die landen kost veel geld en tijd en dat hebben niet alle skaters. Dat gaat hopelijk de komende twee jaar veranderen, zodat we echt tegen iedereen kunnen uitkomen in ‘open’ wedstrijden, toegankelijk voor alle goede skaters.

 

Met iamSUPERP willen wij mensen buiten ons vakgebied met dezelfde wil om altijd maximaal te presteren, SUPERB te zijn en constant te ontwikkelen en groeien ondersteunen. Wat doe jij om het maximale uit jezelf te halen en welke middelen heb je daarbij nodig?

Sinds een half jaar heb ik via iamSUPERP Magic van Heeswijk (een super goede skater) in overleg met mijn bondscoach, als trainer. Tot de wedstrijden in het voorjaar leert hij me tricks en proberen we nieuwe dingen uit, dit laat ik natuurlijk ook veel zien op mijn Instagram account. Na de zomer, als ik mijn eindexamen heb gehaald wil ik een tussenjaar plannen en nog veel meer gaan oefenen en leren.

 

Met het oog op je droom om de spelen van 2020 te halen, wat moet er gebeuren om dit doel te bereiken en hoever sta je daar nog vanaf?

Ik ga in de zomer wedstrijden doen in Europa en dat zal voor mij een mooi moment zijn om te kijken hoe ver ik sta met mijn skateboarden ten opzichte van de andere meiden. Daarna bepalen we het plan.

 

Ik las ergens een artikel dat blessurevrij blijven een belangrijk onderdeel is voor de komende 2 jaar, je wil natuurlijk niet dat je training en ontwikkeling onderbroken wordt. Heb je tot dusver al te maken gehad met blessures of ernstige valpartijen? Iets wat niet vreemd is in de sport natuurlijk. Of komt dit vaker voor bij andere disciplines binnen het skateboarden?

Even afkloppen maar tot dusverre heb ik niet heel veel en zeker geen ernstige blessures gehad. Het lijkt me echt rot dat je niet kan sporten een periode. Ik zou niet weten wat ik dan moet doen behalve filmpjes kijken van skaters en naar hockeywedstrijden van Heren 1 en Dames 1 kijken. In beide sporten komen blessures voor, maar die kunnen ook daarbuiten plaatsvinden.

 

Wij zijn natuurlijk zelf actief in IT (SAP) en stellen naast de normale sponsoring onze SUPlabs beschikbaar om je te ondersteunen met innovatieve oplossingen / producten. We gaan hier natuurlijk samen cases voor uitwerken wanneer dat mogelijk is, maar welke ideeën komen hiervoor zo al bij je naar boven?

Ik zou graag nog veel meer willen leren van andere goede skaters, wat doen ze exact zodat het een goede performance is, wat zijn goede volgordes van tricks, hoe ziet een ideale opbouw van een “run” eruit?  Als SUPlabs dat op een of andere wijze weet te ondersteunen zou dat geweldig zijn. Of ondersteuningen bij een evenwichtig trainingsprogramma of wijze van digitalisering en video analysing van sprongen. Best veel, maar dit gaan we natuurlijk nog verder bespreken!

 

Tot slot, welke wedstrijden staan er de komende periode op het programma? Waar kunnen we je in actie zien?

In ieder geval eind mei in Parijs bij de Far’n High en eind juni in Praag bij de Mystic cup. Kom ook vooral kijken!

Roos volgen?

Instagram

Facebook

 

Top