SAP C4C50 cursus – De laatste 2 dagen

Gisteravond hebben we even de noodzakelijke souvenirtjes gehaald en een mooie wandeling door het mooie Stockholm gemaakt. Na het ontbijt in ons hotel waren we vanochtend weer op weg naar de trainingslocatie. Deze keer behandelen we de laatste 2 dagen in één artikel. 

 

De onderwerpen

Tijdens deze dagen stonden een aantal onderwerpen centraal, namelijk:

  • Monitoring
  • Extending Integration Scenarios 
  • SAP CRM Integration with SAP Hybris Cloud for Customer
  • Cloud Integration with SAP NetWeaver Process Integration
  • Transactional Data Integration

 

Wat betreft monitoring hebben wij alleen de theorie behandeld omdat we de dag ervoor tijdens de oefeningen onbedoeld het meeste al gezien hadden. Dit onderdeel mag echter niet onderschat worden en kan zeker in het begin veel tijd kosten. Van de trainer hebben wij een mooi Groovy Script gekregen dat dit wel wat makkelijker kan maken.

 

Mogelijkheden voor het uitbreiden van de integratie

Daarna hebben we de mogelijkheden bekeken voor hoe de integratie uitgebreid kan worden, welke tools er zijn en we hebben een custom field vanuit C4C naar ERP geïntegreerd. Het volgende scenario is daarbij aangehouden:

 

  • C4C: Create Extension Field
  • C4C: Include Extension Field in WebService
  • C4C: Download updated WSDL
  • HCI: Upload updated WSDL
  • HCI: Adapt mapping in IFlow
  • HCI: (re)Deploy iFlow

 

Ook kwamen de filtering opties aan bod. Waar en hoe kun je filteren? In het systeem dat stuurt of in Pi/Po of HCI?

 

Integratie met SAP CRM

Integratie met SAP CRM kan in de basis op een soortgelijke manier opgezet worden als integratie met ERP. Ook hier heeft SAP een standaard rapport voor aangeleverd. Dit scenario wordt volgens de trainer in de praktijk zelden ingezet en wij verwachten zelf ook dat deze niet veel gebruikt zal gaan worden.

 

Integratie van de Cloud, gebruikmakend van SAP Pi/Po

Vervolgens een zeer interessant hoofdstuk over integratie van de Cloud, gebruikmakend van SAP Pi/Po. Alle functionaliteiten die in HCI zitten zijn ook beschikbaar in Pi/Po, alleen is de user interface van HCI een stuk gebruiksvriendelijker. In Pi/Po zitten wel meer functionaliteiten, voornamelijk op het gebied van traces en debug mogelijkheden. Hierbij moet opgemerkt worden dat de configuratie e.d. in Pi/Po wel gedaan dient te worden door Pi/Po consultants. 

 

Transactionele data integratie

Op de laatste dag hebben we de transactionele data integratie geconfigureerd en in werking gezien. Leuk om te zien hoe de External Pricing functionaliteit werkt. Real time worden de prijzen uit ERP opgehaald en in ons geval getoond in de Opportunity. Vervolgens is hiervoor de quote gemaakt, hiervandaan de ERP sales order en deze weer terug gerepliceerd.

 

C4C

 

Out of the box? Ja.

Toch zijn er veel aspecten waar je aan moet denken. Naast de architectuur (HCI of Pi/Po), hoe zet je de security op? Welke data repliceer ik? Gebruik ik de SAP Business Partner of de Klant? 

Verder zijn er veel configuratie stappen die voltooid moeten worden op de verschillende platformen. Van het aanmaken van verbindingen tot het configureren van de iFlows. De monitoring van het geheel mag niet onderschat worden. 

 

Al met al een zeer nuttige training, vooral dankzij de tips van de ervaren trainer. Zeker een aanrader als je meer kennis wilt opdoen van deze materie.

 

Nu nog de laatste puntjes op de i en dan op weg naar het vliegveld. Hopelijk verloopt de terugreis soepeler dan de heenreis!

 

De andere artikelen van deze reeks lees je hier:

http://www.superp.nl/blog/stockholm-sap-c4c50/

http://www.superp.nl/blog/sap-c4c50-c4c-integreren-sap-erp/

http://www.superp.nl/blog/sap-c4c50-cursus-data-repliceren-van-c4c-naar-sap-en-andersom/

 

stockholm sfeer impressie

 

 

Top