SAP S/4HANA migratie: uitdagingen en kansen voor Bedrijven in 2025 

De huidige stand van SAP S/4HANA adoptie

Hoewel veel van onze collega’s al lange tijd bezig zijn bij klanten die de overstap naar SAP S/4HANA al hebben gedaan, zien we toch ook nog steeds dat veel bedrijven die stap nog moeten gaan maken. 

 

De redenen waarom die bedrijven de stap nog niet hebben gemaakt zijn legio: 

  • Andere prioriteiten – voor velen is de migratie naar S/4HANA vooral een technisch feestje – of zoals velen het noemen een “moetje” – en men is vooral bezig om de business te willen bedienen met nieuwe of gewijzigde functionaliteit; 
  • Geen urgentie – SAP heeft al meerdere keren de einddatum verschoven waarop het onderhoud op SAP ECC eindigt. De huidige einddatum – 31.12.2027 – zal ook nu vast wel weer worden verschoven, dus is de haast niet zo groot om alsnog de stap te gaan maken; 
  • IT-strategie – veel bedrijven zijn bezig met hun IT-strategie. Gaan we nu helemaal over naar de cloud, en zo ja, wordt dat dan een public cloud of toch een private cloud? 
  • Migratie aanpak – veel bedrijven worstelen met de keuze voor de migratie aanpak. Gaan ze nu kiezen voor een compleet business redesign of juist zo veel mogelijk as-is over naar een nieuw technisch platform? 

 

Onderzoek onthult uitdagingen bij SAP S/4HANA migraties 

Het zijn vraagstukken die we veel tegenkomen en waar ook wij niet een eenduidig antwoord op kunnen geven. Simpelweg omdat er voor alle argumenten wel wat valt te zeggen. 

 

Ik las deze week een interessant artikel in de Computable van 31 maart 2025 met de titel “Studie: SAP-klanten ervaren “bijwerkingen” met S/4HANA-migratie van William Visterin. 

 

Hij beschrijft in dit artikel een onderzoek van het adviesbureau Horváth bij ongeveer 200 vooraanstaande SAP-klanten in de VS en Europa die bezig zijn met hun overstap naar S/4HANA. 

 

De conclusies van dit onderzoek zijn heel interessant: veel van de problemen die ontstaan tijdens de migratie worden veroorzaakt door een verkeerd programma opzet. Vaak wordt de complexiteit van het project en de benodigde middelen onderschat, terwijl de organisatorische competentie juist wordt overschat. Dat in combinatie met het stellen van de juiste prioriteiten – lees te veel doelen die even belangrijk worden geacht – is een belangrijke oorzaak dat slecht 8% van de bedrijven hun project volgens oorspronkelijke planning konden afronden. 

 

Sleutelfactoren voor een succesvolle SAP S/4HANA implementatie 

Natuurlijk is een migratie naar S/4HANA een complex proces waarbij je als bedrijf voor veel uitdaging wordt gesteld, maar met een goede voorbereiding en de juiste mindset kun je wel veel van de problemen die in het onderzoek naar voren komen beperken. 

 

Wat mij vooral opvalt in het onderzoek is dat meer dan twee derde van de onderzochte bedrijven bleek te hebben gekozen voor een bedrijfsspecifieke aanpak. Nou staat er niet in detail uitgewerkt wat de exacte definitie is van bedrijfsspecifiek. Is dat dan een hele pragmatische aanpak geweest, waardoor men gedurende het project continu tegen andere (onverwachte) problemen aanliep tijdens de uitvoering? Nou hou ik zelf op zich wel van pragmatiek, maar wel op je juiste manier.  

 
De evolutie van SAP-implementatiemethodologieën: van ASAP naar SAP Activate 

Toen ik in 1995 begon met mijn consultancy carrière, gingen wij allemaal op training bij SAP om de ASAP-methode te leren. ASAP – Accelerated SAP – was op dat moment de door SAP voorgestelde aanpak voor implementatieprojecten voor SAP. Na de eerste toepassing bij de projecten waar ik toen bij betrokken was gingen wij een voorkeur krijgen voor wat wel handig was en wat niet. ASAP werd bij ons dan ook al heel snel PASAP: Pragmatisch ASAP. We deden aan cherry picking van de templates die ASAP bood en kwamen al snel met onze eigen variant op de templates die niet aansloten bij onze behoeften. Zo ontstond onze eigen pragmatische aanpak.  

 

 

 

SAP Activate: De nieuwe standaard voor S/4HANA migraties 

Anno 2025 – voor mij dus al 30 jaar na mijn intrede in het vak van consultant – heeft SAP een nieuwe methodologie: SAP Activate. “Is dat nou het nieuwe ASAP?”, was de eerste vraag die ik mezelf stelde. In zekere zin wel, maar wel met een groot verschil in mijn ogen. Daar waar je met ASAP vooral templates in MS Excel had en MS Word templates waarin je bijvoorbeeld een RICEFW document mee kon opstellen, daar zie ik nu dat SAP zelf echt goede tooling heeft gemaakt die ook echt goed werken. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de Readiness Check, de Custom Code Migration tools of het stuk test automatisering in SAP Cloud ALM, dan zie ik nu dat je nu heel veel meer middelen in handen hebt die echt werk uit handen nemen ten opzichte van 30 jaar geleden. 

 

En niet onbelangrijk, de SAP Activate Methodology ondersteunt niet alleen maar nieuwe implementaties, maar een veelvoud aan projectsoorten. Kijk maar eens op https://me.sap.com/roadmapviewer en zie meerdere roadmaps zoals die voor een nieuwe implementatie, system conversion, voor Cloud oplossingen en voor on-premise oplossingen. In totaal 36 verschillende roadmaps die voor het oprapen liggen. 

 

 

 

Voordelen van een gestandaardiseerde aanpak bij S/4HANA migraties 

En dan weer terug naar het onderzoek waar ik eerder aan refereerde: waarom zou je als bedrijf voor een bedrijfsspecifieke aanpak kiezen, als je zo een standaard aanpak kunt kiezen die is ontwikkeld op basis van de ervaringen van vele bedrijven en met zoveel standaard tools die wel echt werken? Het is in mijn ogen echt een gemiste kans als je niet gebruikt wat er is en de focus legt op de dingen die echt belangrijk zijn. 

 

 
SUPERP’s aanpak: SAP Activate en Cloud ALM voor optimale S/4HANA transitie 

Als IT-consultancy bedrijf met meer dan 25 jaar ervaring hebben wij SAP Activate de afgelopen jaren geadopteerd en gebruiken wij deze methodologie voor onze projecten waarbij we bedrijven onder andere begeleiden met hun transitie naar S/4HANA. 

 

Met SAP Cloud ALM als basis en de relevante SAP Activate roadmap richten wij onze projecten in en zorgen we dat we samen met de klant de juiste focus aanbrengen op datgene wat echt belangrijk is. Om een goed idee te krijgen hoe dat eruit ziet wijs ik je graag op het volgende filmpje op YouTube van SAP waarin heel overzichtelijk de inzet van SAP Cloud ALM en de SAP Activate Roadmap voor de transitie naar S/4HANA wordt getoond. Misschien zet het je aan het denken om dit ook te gaan adopteren. 

 

Zeker als jouw bedrijf voor eind 2027 de overstap naar S/4HANA nog moet maken en de tijd begint te dringen is dit het moment om keuzes te gaan maken. Keuzes waar wij je vanuit SUPERP graag bij helpen.

Top