SAP TECHED Dag 1: Key note en eerste sessies

Vorig jaar dachten we getuige te zijn van een unieke ervaring: gratis toegang tot SAP TechEd 2020. Door de pandemie getransformeerd tot een online event. In vergelijking met online events van concurrenten is alles super groots en strak verzorgd. Eigenlijk zoals je van een Duitse partij verwacht.

Dit jaar is de TechEd wederom een online event. Om alle aandacht op het event te kunnen richten zijn we dit jaar weer samen in een huis op de Veluwe ingetrokken en gaan we online de SAP TechEd 2021 volgen.

 

De key note van 2021 begint meteen goed met een mooie gerenderde TechEd place, mooie spreuken in het groen en een goed voorbereide Juergen Mueller (SAP Chief Technology Officer and Executive Board Member). SAP Business Technology Platform blijft het voorkeursplatform voor de side-by-side extensions binnen de Intelligent Sustainable Enterprise. Naast alle technische ontwikkelingen maakt Juergen zich vooral druk om wereldse thema’s als:

  • de pandemie (met grote gevolgen voor de disruptive supply chain)
  • klimaat verandering
  • groeiende oneerlijke verdeling tussen arm en rijk in de wereld


Binnen deze grootste thema’s ziet Juergen dat de move naar de cloud van de klanten van SAP een significante bijdrage heeft geleverd aan het oplossen van de logistieke problemen als gevolg van de pandemie.  Op het vlak van de oneerlijke verdeling tussen arm en rijk ziet Juergen een ultieme mogelijkheid om de toenemende vraag naar gekwalificeerd personeel  in te kunnen vullen. Voor mij is de focus op dit podium op deze onderwerpen een voorbode van het achterblijven van grootse aankondigingen voor de deelnemende ontwikkelaars.

 

Embedded Steampunk

Vorig jaar is de Steampunk (ABAP cloud versie) beschikbaar gesteld voor de private cloud. Vanaf nu wordt Steampunk ook in de public cloud aangeboden. Zij het met een aantal beperkingen. Je kan niet rechtstreeks tabellen benaderen, gebruik daarvoor in de plaats de CDS views van SAP. Ook geven bepaalde statements een error bij de code check. Denk aan het benaderen van een file system, directe table updates etc. Alles waarmee je de cloud omgeving schade kan aanbrengen is eruit gehaald. Wat overblijft is zoals SAP zelf zegt “Best of ABAP world in a cloud environment”. SAP is momenteel zelfs bezig om de embedded Steampunk versie in de loop van 2022 beschikbaar te stellen voor S/4 on premise waarmee je je gebouwde extensions al klaar kan maken voor de move naar private of public cloud.

 

Low-code / no-code

Met de aankoop van AppGyver sorteert SAP voor op no-code.  Citizen developers, die geen gehoor vinden bij de overbelaste IT afdelingen, gaan hun eigen programma's maken. Iedereen wordt een maker van software oplossingen. AppGyver is een tool waarmee je “Mission Critical Pixel Perfect” business applicaties kan ontwikkelen die het stadium van baby applicaties al lang voorbij zijn. Wel wordt er snel bij vermeld dat elke pro-code ontwikkelaar zich met de enorme vraag naar klantspecifieke oplossingen in het side-by-side domein geen zorgen zal maken over het opkomen van no-code. Bij een eventuele impact op low code wordt verrassend genoeg niet stil gestaan.

 

Juergen sluit af met de mooie woorden: analyseer het verleden, voorspel de toekomst en plan je journey naar de toekomst. En doe dit alles met de tools die SAP Business Technology Platform je te bieden heeft. Ik hoop dat de grote veranderingen bewaard zijn voor SAP TechEd 2022 in een weer bruisend en pandemie vrij Barcelona. 

 

Bekijk hier het artikel over dag 2.

Top