Door iamSUPERP

20 jaar SUPERP, 20 jaar samenwerking met Jaarbeurs.

Jaarbeurs SUPERP klantervaring

Anjo Wolven, Commercieel Directeur, SUPERP en René van Amelsfoort, Project Manager IT, Jaarbeurs

 

In 1999 werd SUPERP opgericht en Jaarbeurs, dat inmiddels al meer dan 100 jaar bestaat, was de eerste klant. Nu, 20 jaar later kunnen we vol trots zeggen dat we nog steeds het SAP beheer voor Jaarbeurs verzorgen! Voor veel mensen is Jaarbeurs vooral bekend vanwege de hallen in Utrecht maar er is veel meer dan dat. Jaarbeurs organiseert al meer dan 100 jaar congressen, vergaderingen, beurzen en live events, nationaal en internationaal. Jaarbeurs heeft eigen restaurants (Zeyn, Speys en Steyl), het Beatrix theater waar in samenwerking met Stage Entertainment 360 shows per jaar worden opgevoerd en is eigenaar van Computable.

 

Naast de locatie Utrecht heeft Jaarbeurs vestigingen in Bangkok Thailand en Shanghai in China. Met meer dan 250.000 unieke bezoekers per maand op de online platformen verbindt Jaarbeurs haar klanten en bezoekers van fysieke beurzen en evenementen ook digitaal aan het bedrijf.

 

IT uitdagingen

Er zijn op IT gebied dan ook meer uitdagingen dan je in eerste instantie zou denken. Denk aan miljoenen bezoekers, het grote aantal exposanten en betrokken partijen en de vele verschillende facetten binnen Jaarbeurs zoals beurzen en evenementen, online platformen, congres en vergaderruimtes, catering, de internationale onderdelen, leveranciers, partners en de parkeerterreinen die allemaal hun eigen IT uitdagingen kennen. Door de jaren heen hebben we naast het gebruikelijke beheer Jaarbeurs ondersteund met verschillende uitdagende projecten. Zo is het systeemlandschap door de opsplitsing van verschillende onderdelen van Jaarbeurs gegroeid van één “SAP machine” met een aantal satelliet applicatie gegroeid naar een omgeving met meer dan 68 applicaties en 250 servers.

 

De afgelopen jaren  heeft Jaarbeurs in samenwerking met SUPERP hard gewerkt om van 68 weer terug te gaan naar enkele systemen. Inmiddels staan ze aan de vooravond van een van de grootste ontwikkelingen op IT gebied bij Jaarbeurs. Waar IT nu nog een “enabler” is, wordt dit een echte “driver” met SAP als stabiele backbone en Ungerboeck als geïntegreerde software. Met deze verandering kan Jaarbeurs weer jaren vooruit.

 

René van Amelsfoort is als project manager IT al ruim 20 jaar één van de sleutelfiguren binnen de IT afdeling van Jaarbeurs en in de relatie met SUPERP. We gingen langs om eens te praten over de 20 jaar samenwerking en om de nieuwe huisstijl die deze maand “live” ging te bekijken.

“Ik kan me nog iedere SUPERP’er die hier ooit gezeten heeft herinneren en eigenlijk is er nooit iemand geweest waarover we niet tevreden waren.”

Waarom SUPERP? En waarom al zo lang?

René vertelt: “De samenwerking kwam tot stand na een moeizame periode met een grote system integrator. SUPERP heeft ons toen met een no-nonsense aanpak uit de brand geholpen. In die tijd waren er veel partijen waar de consultants eigenlijk amper kennis hadden van SAP. SUPERP was op dat moment de ideale partij vanwege het kennisniveau en de kwaliteit van de dienstverlening, en dat is vandaag de dag nog steeds het geval.

 

Ik kan me nog iedere SUPERP’er die hier ooit gezeten heeft herinneren en eigenlijk is er nooit iemand geweest waarover we niet tevreden waren. Wij willen stabiliteit creëren binnen Jaarbeurs en een stabiel IT landschap is daar onderdeel van. Daarom is een betrouwbare, stabiele partner voor het beheer van SAP van belang. Iedere keer als het contract afloopt gaan we uiteraard weer evalueren en inventariseren maar telkens komt SUPERP toch weer als beste optie uit de bus.

 

Inmiddels voelt het soms bijna als familie, een familie die we altijd kritisch en zakelijk blijven bekijken. We verwachten een bepaald niveau, en SUPERP voldoet daar constant aan. We hebben wel eens projecten gedraaid met andere partijen, waarbij het beheer door SUPERP natuurlijk nog doorliep. Vaak vielen we dan toch weer terug op SUPERP om ook bij de implementatie te ondersteunen.”

 

Wat typeert de samenwerking met SUPERP?

“Een no-nonsense aanpak en betrouwbaarheid. Je weet dat je altijd hoogwaardige dienstverlening in huis haalt. Wanneer er problemen ontstaan bij een project heeft SUPERP altijd nog wel iemand achter de hand die binnen komt lopen en alles weer op de rails trekt. Er is daarbij een echte drive om de dingen goed te doen.

 

Wat ook bijzonder is aan SUPERP: er lopen  veel mensen rond die er al lange tijd werken, dat zie je niet veel binnen de consultancy wereld. We hoeven iemand die nieuw binnen komt daardoor eigenlijk bijna niets te vertellen, dat hebben ze al gehoord van collega’s. Wij weten mede daardoor precies wat we aan SUPERP hebben en met wie we te maken hebben. Behalve dat SUPERP al 20 jaar onze SAP beheerpartner is hebben ze ook binnen de omliggende diensten zoals security, testing en bij projecten de gewenste ondersteuning kunnen bieden. We hopen dat we ook de komende 20 jaar (en langer) op deze manier kunnen blijven samenwerken!”

“Een no-nonsense aanpak en betrouwbaarheid. Je weet dat je altijd goede mensen in huis haalt die de gewenste kwaliteit leveren.”

Tot slot, een leuke anekdote uit die 20 jaar?

“Natuurlijk zijn er door de jaren heen veel dingen gebeurd waar we leuke herinneringen aan hebben. We zijn bijvoorbeeld ooit met een hele groep van SUPERP en Jaarbeurs naar Holland Casino gegaan. We hadden allemaal een zak munten en konden dus eigenlijk even vooruit met gokken. We keken elkaar aan en zeiden: “gaan we gokken of zetten we alles op zwart en gaan we als dat mis gaat lekker aan de bar zitten?”. Het werd dat laatste en 5 minuten later zaten we allemaal aan de bar te drinken. Een goed voorbeeld van de prettige relatie tussen SUPERP en Jaarbeurs.”

 


 

Bij een bezoek naar aanleiding van het 20-jarig bestaan horen natuurlijk ook de nodige nostalgische herinneringen, zoals bovenstaande anekdote. Ook binnen het kantoorpand van Jaarbeurs zijn plekken te vinden die menig SUPERP’er zich kan herinneren. Waar bijna het hele pand inmiddels volledig modern en industrieel is ingericht zoals bijvoorbeeld bij JIM, is er nog een klein deel dat nog ongewijzigd is gebleven door de jaren heen.

 

Tijdens een korte rondleiding door René kwamen we onder andere bij een wat ‘minder modern kantoor met “schitterende” rode vloerbedekking’, bekend terrein voor de doorgewinterde SUPERP’ers, die hier vroeger de nodige tijd doorgebracht hebben!

 

 

JIM ( Jaarbeurs Innovation Mile)

Top