Door SUPERP

iamSUPERP – Team Rembrandts – Robotics

Als laatste van ons iamSUPERP traject is het vandaag tijd om Team Rembrandts voor te stellen!
De Rembrandts STEAM Foundation is een Nederlandse Non-Profit organisatie die begon als het eerste Nederlandse robotics team, beter bekend als Team Rembrandts. Het team, met de thuisbasis in Eindhoven bestaat uit HBO, WO, MBO en middelbare school studenten van Fontys, Zwijsen College en het Heerbeeck College. Zij werken samen met ervaren mentoren en senior studenten om robots te bouwen.

 

Met deze robots nemen zij jaarlijks deel aan de FIRST Robotics Competition waar ze strijden voor de overwinning bij de finales in de VS. Een ander belangrijk doel voor de organisatie is om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor Steam (Science, Technology, Engineering, Arts & Math). Waarom wij als SUPERP ondersteuning bieden aan deze organisatie spreekt natuurlijk voor zich.

 

Naast de gebruikelijke ondersteuning werken we in onze SUPlabs aan oplossingen om de prestaties bij wedstrijden waar mogelijk te verbeteren.

 

team rembrandts102018

 

FIRST Championship

Team Rembrandts neemt jaarlijks deel aan de regionals van de FIRST Robotics championships met het doel zich te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen. FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) is in 1998 opgericht om jongeren te inspireren voor wetenschap en technologie. Ze worden hiermee gemotiveerd om een carrière in wetenschap, technologie, engineering of wiskunde na te jagen terwijl ze zelfvertrouwen, kennis en andere persoonlijke skills ontwikkelen.

 

De FIRST championships van 2018 zijn inmiddels achter de rug en Team Rembrandts heeft zich via een Chairman award bij de Palmetta regionals en een overwinning bij de Orlando regionals gekwalificeerd voor de FIRST Championships in Detroit. Hier had het team wat technische tegenslagen te verwerken en konden ze uiteindelijk niet meedingen om de overwinningen. Wel werd het team beloond met een Engineering Inspiration Award wat betekent dat de registratie voor 2019 door NASA zal worden betaald.

 

iamSUPERP

We hebben hierboven al het een en ander beschreven en de gemeenschappelijke interesse voor technologie is duidelijk maar vertel ons eens in het kort: Hoe ziet een jaar voor Team Rembrandts eruit en uit welke mensen bestaat het team?

Een jaar voor Team Rembrandts begint na de zomervakantie, dan zullen de nieuwe middelbare scholieren en de nieuwe studenten van de Fontys Hogeschool Eindhoven zich bij het team voegen. De eerste weken wordt er veel tijd aan teambuilding besteed, en op de expo (studenten Fontys) zullen ze zich gaan oriënteren op hoe de competitie en de robots in elkaar zitten. De eerste zondag van Januari krijgen wij het nieuwe spel te zien, met een handleiding van meer dan 100 pagina’s. Hierna werken we 6 weken lang non-stop aan onze robot, en het team.

 

De eerste weken bestaan vooral uit het bedenken van concepten en strategieën en het testen. Vervolgens tekenen we in week 3 onze volledige robot en in week 4 en 5 gaan we de robot assembleren en fouten aanpassen. In week 6 gaan we oefenen met de software en het driveteam. Hierna zijn er acht weken competitie, waar wij drie weken aan deel nemen. Hierna is het bouwseizoen over, en wordt het allemaal iets rustiger. Het beursseizoen, waarin we op verschillende van de grootste beurzen te vinden zijn, en bezig zijn met het verspreiden van FIRST en STEM (Sience, Technology, Engineering and Maths) onder jongeren begint dan.

 

Jullie zijn vooral gefocust op de FIRST Championships, er zijn meer organisaties die robotics wedstrijden organiseren, waarom kiezen jullie ervoor om altijd aan FIRST deel te nemen en hebben jullie verder nog wedstrijden waar je aan deelneemt?

FIRST past meer bij onze visie, omdat deze competitie zijn grootste focus legt op het promoten van STEM bij jongeren, wat bij de visie van ons team past. Er is ook voor de naam Rembrandts gekozen omdat hij een groot voorbeeld is voor schilders, en dat nog voor vele jaren. Wij willen dan ook de Rembrandts van de techniekwereld zijn. Ook hebben we ondertussen als een van de enige Europese teams al een grote naam en veel kennis voor ons opgebouwd binnen de competitie. Verder nemen we soms deel aan kleinere meer lokale wedstrijden. Dit alleen als we er tijd voor hebben omdat het beursseizoen ook een erg drukke periode is.

 

Er zijn regionals om je te kwalificeren voor de uiteindelijk wereldkampioenschappen in Detroit of Houston. Hoe kom je bij de regionals terecht, welke categorieën zijn er allemaal en hoe bepalen jullie aan welke je deelneemt?

Je kan je als team inschrijven voor een regional, en uiteindelijk worden ongeveer 60 teams toegelaten. Omdat wij een internationaal team zijn, en ook ieder jaar leuke robots bouwen, vinden regionals het leuk om ons erbij te hebben. Verder zijn er nog district events, dit kun je zien als een soort mini wereldkampioenschap binnen een staat. Aan die laatste kunnen wij niet deelnemen omdat je hierbij 3/4 dagen achter elkaar speelt, en daarna nog district Championships hebt. Dit is voor een internationaal team bijna niet haalbaar.

 

 

Tijdens de wedstrijden zijn er ook wedstrijden waar je samen met een ander team aan deel kan nemen, ook zien we onderling veel respect en waardering tussen de teams. Hoe belangrijk is dit idee van samenwerking en wat is de waarde van de awards (bijv. chairmans award) die uitgereikt worden?

Uiteindelijk bestaat ieder team maar uit hetzelfde soort mensen, mensen die de competitie en het bouwen van robots gewoon erg leuk vinden. Omdat je zo op een lijn zit als team, en ook met andere teams, en je weet dat iedereen gewoon zijn uiterste best doet is het moeilijk om een hekel te hebben aan ander teams, en deze niet met respect te behandelen. Je hebt verschillende awards, die allemaal hun belangrijke aspect benadrukken, zowel robot technisch als voor het team achter de robot.

 

Zo is er de “Engineering Inspiration Award” die het beste allround team beloond (naast de Chairmans award de enige award waarmee je je kwalificeert voor de wereldkampioenschappen), deze hebben wij op de wereldkampioenschappen van dit jaar mogen winnen. Dan is er nog de Chairmans award, de hoogst haalbare prijs binnen een regional. Deze award wordt nog hoger gewaardeerd dan het winnen van de competitie, dit is omdat het team dat deze award wint een voorbeeld is voor alle ander teams op dit event. Het team dat zich het hardste inzet voor, en de grootste veranderingen maakt in het promoten van STEM en FIRST over de wereld en in hun eigen gebied wint deze award.

 

In januari krijgen jullie de opdracht voor de wedstrijden van het komende jaar te horen en in april zijn de finales. Jullie zitten buiten de FIRST championships om ook niet stil, zo leerden wij jullie kennen bij het Connect to Innovate event van VNSG. Waar houden jullie je verder mee bezig en wat voor events bezoeken jullie?

In het Beursseizoen, de naam zegt het al een beetje, houden wij ons bezig met het bezoeken van verschillende events (zoals de DTW, de WotS en Tech Town boekel), om zo zoveel mogelijk mensen te bereiken, meer dan 100.000 het afgelopen jaar. Ook zijn wij in deze tijd bezig met het organiseren van verschillende FIRST events, zoals de FIRST lego league en de FIRST tech challenge events. We coachen op dit moment ook 12 lego league teams. Daarnaast zijn we bezig met het organiseren van een off-season event (een onofficiële competitie buiten het gebruikelijke seizoen, voor de lol en het uitwisselen van ervaringen en kennis) voor onze competitie, en mentoren en helpen we verschillende FRC teams door heel Europa.

 

Tot dusver hebben jullie 14 awards gewonnen en je 4 keer weten te kwalificeren voor de uiteindelijke Championships. Helaas is daar tot op heden nog geen overwinning uit gekomen. Hoe belangrijk is het voor jullie om uiteindelijk een keer te winnen en hoever zitten jullie daar vanaf?

We hebben nu 14 awards, waarvan 2 regional winsten, een chairmans award, en een engineering inspiration award op de wereldkampioenschappen welke ons nu al heeft gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen van volgend jaar. Op dit moment is een winst op de wereldkampioenschappen voor ons nog niet de grote focus.

 

Als team verbeteren we ieder jaar en dit is dan ook te zien aan de 2 overwinningen op regionals in de afgelopen 2 jaar. Dit moeten we eerst consistent vast zien te houden voor we naar een overwinning op de wereldkampioenschappen kunnen gaan kijken. Wel verbetert ons team zowel robot technisch, als in management opzicht en in opgebouwde kennis. Als we deze groei vast kunnen houden zullen we in de toekomst een echte kanshebber worden. Ik durf alleen echt niet te zeggen hoe ver dit weg is, omdat ook geluk en strategie een rol spelen.

 

 

Zijn er teams die al jaren “heersen” en eigenlijk altijd meedoen voor de uiteindelijke hoofdprijs, zo ja, welke en hebben jullie een beeld van hoe dat komt?

Er zijn inderdaad een aantal teams die al meerdere jaren achter elkaar erg sterk presteren, zo zijn er 2 teams die dit jaar voor het tweede jaar op rij wereldkampioen zijn geworden. De bekendere hiervan zijn the Cheesy Poofs 254, Strike Force 2767, the Robowranglers 148 en Citrus Circuits 1678. Wat misschien meteen opvalt is, dat al deze teams redelijk lage nummers hebben, wat betekent dat het al oude teams zijn (er zijn er nu meer dan 7000). Dit is dan ook de belangrijkste reden dat deze teams zo goed presteren, ze hebben namelijk al over een erg lange tijd kennis op kunnen doen, en bouwen dan ook ieder jaar erg sterke en strategisch goed ontwikkelde robots.

 

Jullie prestaties gaan sinds de oprichting jaarlijks vooruit. Hebben jullie voor de komende jaren een plan om nog betere resultaten te halen en hoe ziet dit er ongeveer uit?

We zijn sinds vorig jaar erg grote stappen aan het maken in het verspreiden van FIRST en STEM in heel Europa, ons uiteindelijke plan is dan ook om de eerste Europese FRC regional op te richten. Hier gaan we in de toekomst hard aan werken (dit is waar de Chairmans award op gefocust is). Ook zijn we dit jaar nog intensiever begonnen met het opbouwen van kennis. Zo worden mentoren (ex studenten) meer dan ooit betrokken in het bouwproces, dit met de bedoeling om onze nieuwe studenten zo veel mogelijk te leren, en onze kennis jaarlijks te vergroten. Door middel van deze snelle vergroting van kennis hopen wij in de toekomst onze resultaten en robots te verbeteren.

 

Met iamSUPERP willen wij mensen buiten ons vakgebied met dezelfde wil om altijd maximaal te presteren, SUPERB te zijn en constant te ontwikkelen en groeien ondersteunen. Hoe zien jullie de ondersteuning verder ontwikkelen naast alleen financiële ondersteuning en hebben jullie hiervoor ideeën?

We hebben al verschillende keren met elkaar overlegt. Ik denk dat er op het gebied van outreach naar bijvoorbeeld kinderen en andere bedrijven nog veel te winnen valt, voor zowel SUPERP als Team Rembrandts. SUPERP is in het verleden al erg succesvol op dit gebied geweest. Ik denk dat wij elkaar hierin veel kunnen helpen, en hier erg mooie dingen uit voort kunnen bloeien.

 

Tot slot, wat staat er op korte termijn op het programma en hoe kunnen we jullie volgen?

Komende periode zal onze robot wat rust krijgen, en zal hij gebruikt worden op verschillende beurzen en events, als promotie van ons team. op de website van de Blue Alliance, zijn al onze wedstrijden via een livestream te volgen en is een profiel met de geschiedenis van ons team te vinden (https://www.thebluealliance.com/team/4481/history). Ook zijn we te vinden op alle social media, waar we erg actief zijn. Op ons Youtube kanaal posten wij verschillende interessante video’s over ons team, de robot, en andere updates. Ook hebben we onze eigen website waar nog meer informatie en links naar onze social media te vinden zijn.

 

Team Rembrandts volgen?

Website

Instagram

Facebook

LinkedIn

Youtube

Twitter

 

Top