“3 smaken SAP Test Automatisering“

Door Bob van der Linden.
De Meern, 12-juli 2021

 

Het is 1 minuut voor tijd en de eerste collega’s druppelen al binnen in het interne Webinar over 3 smaken SAP Test Automatisering. Nadat ongeveer 40 collega’s ingelogd zijn gaan we van start.

 

Waarom 3 smaken Test Automatisering?

Dit webinar is bedoel om onze collega’s te laten zien dat Test Automatisering niet enkel een tool is die ingezet kan worden. Er komt doorgaans een hulpprogramma bij kijken en deze keer wilden we ook laten zien dat testen in SAP op verschillende manieren uitgevoerd kan worden. We hebben hierbij de bekende testpiramide opgepakt en met een licentie tool en een open source tool dezelfde functionele tests uitgevoerd om het verschil van aanpak en uitvoering van de -in de basis dezelfde testen- te laten zien. Uiteindelijk zijn er legio testtools beschikbaar, elk met z’n voor- en nadelen, echter voor deze sessie hebben we de keuze voor Tosca, SOAPUI en STAF (zie uitleg hieronder) gemaakt.

 

 

Ik heb de sessie ingeleid met een kort overzicht van het gelijke scenario dat we in 3 smaken zouden gaan zien. Het betreft namelijk een zelf opgesteld demoscript met een verzameling van Fiori tegels in het proces van Aanvraag-Tot-Bestelling, Bestelling, Goederen Ontvangst, Factuurverwerking en Betaalrun.

 

Na de inleiding zijn we snel van start gegaan met de ‘smaak’ die Dennis Hanspels had meegenomen. STAF (SUPERP Test Automation Framework) kan het best omschreven worden als een keyword driven framework waarbij geen technische kennis wordt vereist. Middels de invoer in Microsoft Excel kunnen alle Web-based applicaties op procesmatige wijze worden geautomatiseerd, no-code dus! Dennis heeft STAF al veelvuldig in een CI/CD pipeline met Jenkins ingezet bij Mendix software. Hij heeft laten zien hoe STAF is opgebouwd en hoe flexibel in Excel de teststapjes met variabelen geschakeld kunnen worden. Alle teststappen inclusief het in- en uitloggen met verschillende gebruikers (t.b.v. autorisatierol-check) werden vlekkeloos doorlopen. In een mooi overzicht werd het resultaat van de test run samengevat. Ook de kenmerken zoals HTML-gebaseerd, geen licenties nodig, configureerbaar en continue-run werden met de lessons learned toegelicht.

 

 

Daarna was Frank Witte aan de beurt die het resultaat van ons eigen SUPlabs team (intern SUPERP proefondervindelijk onderzoek) voor Service Based Testen met SAP toelichtte. Dit team heeft als doel gesteld SAP testen te onderzoeken onder de motorkap (lees: GUI). Dit om in de bekende testpiramide minder afhankelijk te zijn van de GUI-eigenschappen/veranderingen. Dit is gedurende het onderzoek al direct in praktijk erg succesvol gebleken. Met als voornaamste troef: doorsnelheid en stabiliteit werden diverse Functie Modules, IDocs, BAPIs, REST- en zelfs oDATA-services gecombineerd om zodoende toch het gehele testproces te doorlopen. Met vele uren onderzoek, debuggen en Google-en, uitproberen en opnieuw beginnen is er inmiddels een methode ontwikkeld die breed omarmd wordt bij de collega’s. Bij vrijwel alle klanten waar we bezig zijn met SAP testen wordt dit in meer of mindere mate al toegepast. Frank liet met behulp van de SOAPUI-tool zien hoe de verschillende services aan elkaar werden geschakeld om de SAP testen te valideren.

 

 

Als laatste was Jamal aan zet om te laten zien dat de tool TOSCA een aantal verschillende testniveaus van de testpiramide kan combineren. Zowel de Fiori-tegel op HTML, de RFC-call, een BAP-call en MS-GUI werden in Tosca aangeroepen. Met als doel om te laten zien dat verschillende test niveaus (GUI-test en service laag test of zelfs UNIT-test) in 1 test run gecombineerd kunnen worden. Het had gekund, maar ging te ver voor deze demo: een combinatie van SAP en non-SAP te testen in 1 run.

 

 

Daarna vond er nog een levendige uitwisseling van ervaringen plaats. Vooral erg interessant voor de niet-testers in de sessie om te zien hoeveel verschillende expertises er onderling binnen SUPERP beschikbaar zijn.

 

Op het moment van schrijven van deze blog is er intern al geroepen om de tool “SAP UIveri5” op de testbank te leggen en te ervaren wat we hier mee kunnen bereiken in ons testteam. Vak-interesse, enthousiasme, pizza en vooral veel onderling plezier zijn op zo’n avond erg belangrijk.

 

Lijkt het je ook leuk om mee te doen met deze enthousiaste club SAP-testers of is wellicht jouw organisatie geholpen met een ervaren SAP-tester? Neem eens contact op om van gedachten te wisselen.

 

Bob van der Linden, 06-82674158.

Top