Door SUPERP

iamSUPERP – Jasper Udink ten Cate – Creative Chef

Het tweede deel van vorig jaar zijn we vanuit onze visie op zoek gegaan naar mensen buiten ons vakgebied die met dezelfde ambitie en passie bezig zijn om op het hoogste niveau te presteren. Uit de aanmeldingen hebben we een selectie gemaakt en met deze mensen zullen we de komende tijd aan de slag gaan om samen het maximale te bereiken. Wij zullen hen op diverse manieren ondersteunen in het bereiken van de gestelde doelen. Een belangrijke factor is ondersteuning vanuit onze SUPlabs, hier zullen we samen cases opstellen om door middel van innovatie (en SAP) tot nieuwe inzichten, betere prestaties en verrassende projecten te komen!

 

Twee weken terug stelden we Isabelle Hanssen voor, vandaag is het de beurt aan Jasper Udink ten Cate, ook wel bekend als Creative Chef. Hieronder een interview met Jasper, over zijn vele passies, dromen, idolen en de samenwerking met SUPERP.

 

jasper udink ten cate iamsuperp small

 

Creative Chef

 

Soms krijg je in een restaurant een gerecht voorgeschoteld wat bijna te mooi is om op te eten. Kunst op een bord, maar uiteindelijk toch bedoelt om op te eten. Jasper Udink ten Cate, de “Creative Chef” gaat hierin een paar stappen verder.

 

Hij houdt zich bezig met kunst en design objecten die een relatie hebben met food en alles daaromheen. Vanuit Creative Chef werkt hij samen met een collectief van designers, illustrators, fotografen, vormgevers en architecten om samen tot verrassende concepten te komen.

 

Het eerste wat hij wil bereiken is het organiseren van een solo show in Rotterdam en Amsterdam. Een culminatie van Kunst, Design en restaurantbeleving in één. Uiteindelijk is het zijn grote droom om een eetbare tentoonstelling in een museum te krijgen, en het liefste het MoMA New York.

 

Samen gaan we op zoek naar mogelijkheden om IT / SAP te gebruiken om tot innovatieve concepten te komen en natuurlijk zijn droom te verwezenlijken.

 

iamSUPERP

 

We hebben hierboven al het een en ander beschreven maar vertel ons eens in het kort: Wie is Jasper Udink ten Cate en hoe ziet een gemiddelde week in je leven eruit?

Haha, nou mijn leven is geweldig! Ik sta op en samen met mijn lieve vrouw Annelien zorgen we dat de kinderen naar school gaan. Dan rijd ik naar mijn atelier van waaruit ik de hele week bezig ben met het schrijven van een kookboek, het maken van prototypes, het ontwerpen van experiences en het maken van kunstwerken.

 

Verder ga ik op dinsdag altijd muziek maken met mijn band en treed ik nog regelmatig op. Dan regel ik halverwege de week alle logistieke zaken rondom de komende tentoonstellingen en richting het weekend heb ik vaak de betaalde cateringklusjes die ik goed kan gebruiken om te kunnen investeren in nieuwe kunstwerken!

 

In de zomer vindt je me in het Smaakmuseum in Odijk, mijn eigen zomerrestaurant en verder heb ik denk ik wel 100 hobbies! Kunst, Koken, muziek maken, lezen, schrijven, musea bezoeken etc. En mijn favoriete bezigheid is natuurlijk lekker eten met mijn familie en vrienden.

 

Verder;
Ik woon in Soest en ben werkzaam waar je me maar wilt hebben, dat is geweldig aangezien Creative Chef tegenwoordig de hele wereld over gaat!
Mijn lievelingsgerecht: De Bouillabaisse die ik at in Zuid Frankrijk toen ik mijn vrouw ten huwelijk vroeg!
Idool: Frank Zappa
Guilty pleasure: Curry worst uit Duitsland

 

Je hebt eerder gewerkt als chef maar miste daar wat creativiteit, maar waar komt die passie voor kunst vandaan en wanneer is dit gaan samenvloeien met koken?

Kunst zit in mijn DNA, toen ik klein was probeerde ik al de Nachtwacht na te tekenen. Mijn lievelingsprogramma was en is Tussen Kunst en Kitch, ik zat altijd in bandjes en mijn vakanties herinner ik me aan de hand van de gerechten die ik at in de restaurants waar we kwamen.

 

Toen ik ging studeren deed ik een poging tot kunstgeschiedenis en runde ondertussen mijn eigen kookbedrijf. Ik ben altijd blijven schilderen en verkocht mijn eerste werk toen ik nog studeerde. Mijn focus ging uiteindelijk richting koken. Ik heb letterlijk honderden kookboeken gelezen gedurende 10 jaar, iedere avond. En nu komt alles samen in Creative Chef. Kunst, muziek, eten en ondernemen.

 

jasper udink ten cate iamsuperp

 

Als we kijken naar je werk zijn dat vaak combinaties van o.a. illustraties, schilderijen, design, architectuur met natuurlijk food. Welke onderdelen doe je zelf, en waarvoor heb je partners?

Ik gebruik eigenlijk alleen partners om mijn ideeën uit te werken. Denk aan de grafische vormgeving van een boek. De plaatjes doe ik zelf, maar een boek mooi opmaken laat ik doen. Datzelfde geld voor mijn serviezen. Ik maak prototypes van klei en samen met een ceramist werken we het uit tot het gewenste resultaat. Daarnaast realiseer ik het meeste gewoon zelf.

 

Je hebt een boek uitgebracht; “Creative Chef”, waarom? En wat kan iemand die jou en het boek nog niet kent er van verwachten?

Een explosie van creatieve ideeën rondom de beleving van eten. Een boek dat je leest en een glimlach op je gezicht achterlaat. Anders dan alle andere kookboeken. Sterker nog, het is misschien niet echt een kookboek. Het boek is het eerste succes van Creative Chef geweest en wereldwijd verkrijgbaar! Hoe vet is dat? Ik heb overigens vernomen dat het te koop is geweest in de shop van het MOMA New York en Tate Gallery. Hoe cool!

 

 

Zijn er mensen met een soortgelijke passie die jij volgt, of mensen waar jij veel inspiratie uit haalt?

Ja ik heb wel wat idolen. Mijn grootste is Frank Zappa. Niet alleen vanwege zijn muziek maar de manier hoe hij een totaalconcept wist neer te zetten met muziek, vormgeving, theater, film en eigenlijk een soort mythe werd. Veel van wat hij deed zie je terug in mijn werk.

 

Verder ben ik een enorm gepassioneerd Jazzdrummer. Art Blakey, een bekende jazzdrummer is ook een held voor mij. Het instant ‘on the spot’ creëren met anderen op een podium is iets wat je terugvind in mijn manier van werken. Ik denk dat dat komt door mijn Jazz achtergrond.

 

Verder is Questlove, de drummer van The Roots helemaal te gek. Daar luisterde ik altijd naar als klein jongetje. Mijn boek werd in de USA gerecenseerd samen met zijn kookboek. Toen ik dat las sprong ik een gat in de lucht!
Qua kunst ben ik fan van Frank Stella en qua Nederlandse kunstenaars is studio Drift wel een voorbeeld.

 

Heb je mensen op het oog, naast SUPERP natuurlijk, waarmee je graag nog eens zou werken?

Ja, op het gebied van product design zou ik wat willen doen voor grote merken als Alessi en ik zou wel eens wat willen doen met een bekende muzikant/artiest. Samen een plaat maken getiteld; Recipes For Life.
En het allerliefste zou ik willen werken met de curatoren van het MOMA in New York natuurlijk! Haha..

 

Als je 1 van je werken mag kiezen als favoriet / het werk waar je het meest trots op bent. Welke is dat dan, en waarom?

Ik ben op alles trots maar ik denk dat mijn eerste servies dat ik ooit maakte en presenteerde degene is die mij het meest dierbaar is. Dat komt omdat het 2 jaar geleden werd opgepikt door een bekende trendforecaster Lidewij Edelkoort. Toen dat gebeurde kreeg ik een boost van zelfvertrouwen en gingen de deuren naar de internationale podia open.

 

jasper udink ten cate iamsuperp

 

Het is algemeen bekend dat kunst iets is waar je moeilijk van kan leven, stel dat je de mogelijkheid had, zou je dan catering volledig opzeggen en je alleen nog met kunst bezig houden?

Ja, gewone catering geef ik dan op. De catering zou ik dan enkel en alleen als kunstperformance neerzetten. Dus food experiences in een museumzaal als kunstenaar, en niet als cateraar bij een event.

 

Waar haal je het meeste voldoening uit bij je “werk” als Creative Chef, heb je een mooie anekdote voor ons?

Het mooiste moment is als ik iets neerzet dat mensen raakt en dat ik dat ook meemaak. Dat kan zijn tijdens een performance, of bij het vertellen van een verhaal of gewoon iets koken voor iemand. Laatst heb ik meegedaan bij de tentoonstelling; A Global Table van het Frans Hals Museum. Ik heb toen wereldburgers die waren neergestreken in Haarlem geportretteerd en gevraagd naar hun eetherinneringen. Laatst kreeg ik een berichtje van ze dat ze samen met elkaar waren gaan eten. Ik heb dus in dat project mensen bij elkaar gebracht door middel van kunst en eten. Daar krijg ik dan kippenvel van!

 

Met iamSUPERP willen wij mensen buiten ons vakgebied met dezelfde wil om altijd maximaal te presteren, SUPERB te zijn en constant te ontwikkelen en groeien ondersteunen. Samenwerken om iets moois te presteren. We lezen dit ook op meerdere plekken over je samenwerkingen met designers, architecten, illustrators e.d. Wanneer is deze samenwerking voor jou succesvol?

De samenwerking is succesvol als hij in balans is. Dus duidelijke afspraken met een ultiem doel. De weg daar naartoe is het leukste en als uiteindelijk het project gerealiseerd is en je staat samen een borrel te drinken en schouderklopjes te ontvangen, dan heb je het goed gedaan. Het project is uiteindelijk nooit helemaal af maar dat perfectionisme heb ik laten varen. Het gaat er mij meer om dat het er is en dat anderen het kunnen zien of ervaren. Het streven naar een superbe kwaliteit is de brandstof, maar wat superb is voor mij en voor een ander verschilt wel eens, vandaar is balans belangrijk.

 

Je droom is een eetbare tentoonstelling in het MoMA. Waarom het MoMA en hoe zie je dit precies voor je (zonder natuurlijk je idee volledig weg te geven)?

Omdat het MOMA voor mij het symbool is voor een succesvol kunstenaar en omdat je dan echt superb bent… En het is een lekker ambitieuze droom, dus leuker om te verwezenlijken.


Hoe dat eruit ziet?
Ik heb verschillende opties maar het liefste dek ik een gigantische tafel waar ik mensen uit alle landen van de wereld uitnodig om te gaan eten. Een Statement voor de wereldvrede door met de hele wereld aan tafel te gaan! Dit is niet eenvoudig, maar ik heb er al naar gekeken en de eerste aanzet was het project dat ik heb gedaan voor het Frans Hals Museum. Als er mensen zijn die me kunnen helpen bij zo’n omvangrijk project, let us know!

 

Ondanks dat kunst misschien wat moeilijk te voorspellen is zal het verwezenlijken van je droom niet afhankelijk zijn van een toevalstreffer. Wat moet er nog gebeuren om dit te bereiken, hoe denk je in het MoMA terecht te komen?

Mijn kunst moet naar the Next Level. En daar heb ik geld voor nodig, meer tijd, misschien wat personeel en een galeriehouder met connecties en status. Liefst in New York.

 

Stel je moet de komende 5 jaar beschrijven, hoe gaan deze eruit zien? Welke milestones staan dan op je tijdlijn?

September 2018
Expositie in China

 

Oktober 2018
Realisatie eerste soloshow Nederland met een bijzonder kunstwerk in samenwerking met SUPERP

 

2019
Performance in Philadelphia
Deal met groot designlabel
Galeriehouder vinden
Entree op Artbasel
Nieuw boek

 

2020
Eerste grote werk verkocht aan een museum in USA
MOMA
SUPERP en Creative Chef bouwen een SAP driven rondreizend restaurant dat je “naar Jupiter” brengt.

 

Een eerste idee voor een samenwerking met SUPERP is een 1e project waarin we gedrag van mensen tijdens een walking diner gaan “meten” met sensoren en vervolgens visualiseren bij bijvoorbeeld de Dutch Design Week. We kunnen ons voorstellen dat er nog meer ideeën naar boven komen?

Zeker, eerst maar eens beginnen, het verloopt altijd anders, en dat is leuk!

 

Tot slot, je favoriete gerecht? Dit mag een eigen gerecht zijn uit je boek, maar ook een andere natuurlijk!

Bouillabaise, een Franse vissoep, en alles van mijn moeder!

 

Jasper volgen?

Instagram

Facebook

Twitter

Website

Top