Door iamSUPERP

iamSUPERP’er Roos Zwetsloot – “Ik wil natuurlijk wel even die comeback maken!”

roos interview edit

 

Eerder spraken we iamSUPERP’er Roos Zwetsloot en toen gaf ze aan dat de heelflip haar favoriete trick is. Ironisch genoeg was het juist deze trick waarbij het in september mis ging. Ze scheurde haar voorste kruisband en beschadigde haar meniscus. Inmiddels is ze weer op het skateboard te vinden en kwam ze langs om bij te praten over het herstel, de keuze tussen hockey en skateboarden, examens en natuurlijk de plannen in aanloop naar de Spelen.

 

Er is veel gebeurd de afgelopen maanden, maar er komt ook zeker veel moois en spannends aan! Een goed moment voor een update!

 

Om te beginnen, hoe gaat het nu? Hoe verloopt het herstel?

De operatie is nu 7,5 maand geleden ongeveer en ze geven zo’n blessure meestal 9 maanden tot een jaar. In het begin ging het niet heel soepel maar op een gegeven moment ging het herstel heel snel en kon ik het skaten weer opbouwen. Ik denk dat ik nu ongeveer op 80% zit, alleen met de hoogte van een sprong is het nog even opletten. Qua tricks en ook wat betreft het vertrouwen in de knie zit het weer goed. Dit was in het begin het lastigste omdat het ook misgegaan is bij een trick (heelflip) die ik ontzettend vaak probleemloos gedaan heb. Ik merk nu wel dat ik er mentaal en op het gebied van (sprong)kracht sterker uitgekomen ben. Klinkt heel cliché, maar het is wel waar.

 

Ik heb een geweldige fysiotherapeute bij de KNVB, Kim Blewanus, dat moet zeker gezegd worden! Zij is ook fysiotherapeute bij de Oranje Leeuwinnen die naar het WK in Frankrijk gaan dus voor mij is het wel jammer dat ik haar een aantal weken moet missen. Zij heeft zich helemaal verdiept in het skaten en me ontzettend goed geholpen en gesteund!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nothing crazy, just me trying to catch up with @kingjames ⛹?‍♀️??// Rehab and playtime with @k.blewanus // #aclrecovery #WEEK16 @officialknvb

A post shared by R O O S Z W E T S L O O T (@rooszwettie) on

 

“Ik merk nu wel dat ik er mentaal en op het gebied van (sprong)kracht sterker uitgekomen ben. Klinkt heel cliché maar het is wel waar.”

 

Hoe heb je je beziggehouden in de periode waarin je rust moest nemen? Dat lijkt me frustrerend voor iemand die normaal juist erg actief is?

De eerste 6 weken na de operatie loop je op krukken, en de maand tussen het ongeluk en de operatie ook. De eerste weken daarna loop je natuurlijk ook nog erg slecht. Dit was wel moeilijk omdat ik niet goed kan stilzitten, de tijd leek maar niet voorbij te gaan. Je wil ook niet constant de aandacht op het niet kunnen skateboarden, of het “meisje met de blessure zijn” dus ik vond bezoek ontvangen in het begin ook wat lastig als ik met mijn been omhoog lag. Ik heb in deze periode veel boeken over sport gelezen en daarnaast ben ik een eigen website aan het maken!

 

Naast je blessure heb je je examen gedaan, en heb je je keuze gemaakt tussen hockey en skateboarden? Vertel hier eens wat meer over.

Het combineren is voor nu niet meer te doen, omdat ik voor skatewedstrijden veel weg ben en ik bij de hockeydames ook echt 5x per week aanwezig zou moeten zijn. Ik wil me de komende periode volledig concentreren op het skateboarden en de Olympische Spelen. Dit heb ik overigens al voor de blessure besloten, daarom heb ik ook gekozen voor een tussenjaar na het afronden van de examens voordat ik aan mijn studie ga beginnen.

 

Je vertrekt binnenkort naar LA, wat voor wedstrijd is dat?

Eerst vertrek ik naar Long Beach in LA voor de DEW tour. Dit is een iets ander format dan de SLS (Street League Skateboarding) waar we met steun van het NOC NSF aan deelnemen. Bij de DEW tour zijn nu net als bij de SLS ook punten te verdienen maar dat is een wedstrijd waarvan deelname door het NOC NSF nog niet volledig vergoed wordt.

 

 

Hoe ziet je planning eruit en lig je met deze planning op koers voor kwalificatie voor de Spelen of is hiervoor nog veel werk aan de winkel?

In januari was er een grote World Cup wedstrijd in Rio waar een soort ranking gemaakt is. Afgelopen weekend in Londen was de eerste wedstrijd waarbij punten verdeeld werden maar er komen nog veel wedstrijden aan. De DEW tour in LA, wedstrijden in Mexico en daarna start er nog een nieuwe cyclus naar 2020 met veel wedstrijden. Je kunt natuurlijk aan de prestaties van de komende periode wel aflezen of je een kans maakt. De datums zijn nog niet allemaal bekend maar zelfs in 2020 heb je nog mogelijkheden om je te kwalificeren, dus ik heb er vertrouwen in. Ik wil natuurlijk wel even die comeback maken!

 

"Ik wil natuurlijk wel even die comeback maken!"

 

Natuurlijk is het skateboarden individueel, maar doe je op het gebied van training nu ook veel samen als Nederlands team?

We gaan steeds meer met het Nederlandse team samen naar wedstrijden, zoals in Londen afgelopen week. Ook train ik nu op donderdagen in het Olympisch park in Den Haag, wat erg vet geworden is! Het is een best grote selectie die toegang heeft tot het park maar niet iedereen is hier op hetzelfde moment. Je leert natuurlijk ook van elkaar en het is mooi om als team ergens naartoe te werken.

 

Merk je dat nu we steeds dichter bij de beslissende momenten en de Spelen komen er steeds meer aandacht komt voor het skateboarden?

Ik merk vooral dat er meer aandacht komt voor vrouwen binnen de skatewereld, en het niveau gaat ook snel omhoog. Ook grote merken zoals Nike besteden veel aandacht aan vrouwen binnen hun reclames.

 

In Nederland is het toch nog vrij nieuw, wedstrijden worden niet op TV (wel via een live stream) uitgezonden en de grote wedstrijden zijn altijd in het buitenland. In Londen was Candy Jacobs 7e en Keet Oldenbeuving 17e, dat zijn goede prestaties en er zijn echt kansen voor de Spelen!

 

"Dat zijn goede prestaties en er zijn echt kansen voor de Spelen!"

 

Kortom, er komen spannende tijden aan maar Roos zit vol vertrouwen en doet er alles aan om haar eerste doel; kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020, te bereiken. Streven naar het hoogst haalbare, het beste uit jezelf halen, sterker terugkomen na tegenslagen en altijd beter willen worden. Dit zijn dingen die als basis dienen voor ons iamSUPERP initiatief en die wij ook nastreven en faciliteren binnen SUPERP zelf.

 

Wij volgens Roos, om te beginnen tijdens de DEW tour in LA. Net als wij op de hoogte blijven van de prestaties van Roos op weg naar de Spelen? Volg haar op Instagram!

 

Top