SAP TechEd 2021 – Dag 2
Waar dag 1 ons nog niet veel noviteiten bracht, zijn we met getemperde verwachtingen aan de tweede dag van deze editie van de TechEd begonnen.
Een aantal van ons had de moed - en vooral de energie - om midden in de nacht nog een sessie te volgen. Voor mij begon de dag met een sessie om 6:30u. Op het menu stond een onderwerp rondom de transitie naar S/4HANA in een greenfield scenario: “SAP S/4HANA Migration Cockpit for a New SAP S/4HANA Implementation”. Persoonlijk vind ik het erg interessant om te zien wat de ontwikkeling is van de migration cockpit ten opzichte van vorig jaar.
SAP maakt elke jaar weer grote ontwikkelingen door in het verbeteren van de tools die je kunt gebruiken om een transitie in elk mogelijk scenario, voor klantorganisaties, te ‘vereenvoudigen’. Waar we echter op de (online) TechEd steeds vaker tegen aan lopen is dat de kwaliteit van de sessies erg uiteenloopt. Er had wat mij betreft veel meer uit deze sessie gehaald kunnen worden, maar net als bij een training, ben je erg afhankelijk van de trainer die je voor je krijgt. Puur naar de inhoud kijkend zie je dat er aan de tool zelf toch weer het nodige is verbeterd. Er worden steeds meer migratie objecten toegevoegd aan de cockpit en het proces van migreren wordt steeds beter en vooral overzichtelijker. Er worden bijvoorbeeld nieuwe stappen (prepare mapping steps) aan de visuele weergave toegevoegd en er zijn veel uitgebreidere migration result views beschikbaar, wat leidt tot een meer gedetailleerd overzicht van je migratieproces en bijbehorende status.
Mooi is ook om te zien dat het mogelijk is om bijvoorbeeld bestaande objecten vanuit SAP CRM te migreren naar S/4HANA Customer Management. Indien je als organisatie hebt gekozen voor een system conversion (brownfield implementation) van ECC naar S/4HANA, dan is het bijladen van objecten een belangrijke stap in het project. Een onderwerp dat steeds meer begint te spelen en waar ik persoonlijk ook mee te maken heb. Helaas is het aantal objecten vanuit SAP CRM naar S/4HANA nog wel beperkt, maar het is een eerste stap in de richting naar een mooie ‘brug’.
Waar zo ongeveer iedere presentatie op deze TechEd mee begint is het plaatje van “de hamburger” zoals wij hem ondertussen herkennen. Het is het plaatje van de intelligent enterprise, vanuit de doorontwikkelde visie. Het is een overzichtelijke weergave van de gelaagdheid in de business-tech architectuur van je end-2-end processes ondersteund in applicaties, naar de extensie en intelligentie lagen in BTP, met daaronder de technische fundamenten in data platformen en cloud infrastructuren.
Intelligence klinkt door in alles en dat wil je dan vooral ook zien en ervaren. En dat was er gebeurde in de sessie “Take Advantage of Templates in Document Information Extraction”. Daarin kon je met je eigen SAP BTP trial account hands-on aan de gang met de Document Information Extraction Service. Nadat je deze service had opgezet en geactiveerd – wat overigens ongelooflijk makkelijk gaat – konden we aan de hand van een aantal opgaven ervaren hoe eenvoudig het is om documenten te laden, automatisch te laten beoordelen en de resultaten te bekijken.
We waren hier allemaal verrast door de hoge accuraatheid in het matchen van data, waarbij heel simpel visueel wordt gemaakt hoe hoog de mate van zekerheid is van de juistheid van de matching per veld. We hebben zelf de proef op de som genomen door een paar bonnetjes van het eten en de boodschappen van de voorgaande avond te gebruiken om te matchen. Ook daar was het resultaat verrassend hoog en accuraat. Weliswaar konden we met de gescande data nog geen boeking naar een backend systeem doen, maar we zien heel eenvoudig een use case, waarbij je middels een RPA oplossing,facturen uit de inbox in je eigen inbox haalt, deze via de document extraction service kunt laten beoordelen, een boeking in je systeem krijgt en via een notification in je Fiori launchpad een melding krijgt om een factuur goed of af te keuren als er een verschil zit tussen de bestelwaarde en de factuurwaarde.
Na deze sessie meteen door naar de sessie “Explore Solutions That Enable an Agile Transition to SAP S/4HANA”. Hier werd ingegaan op de manier waarmee je via SAP Solution Manager of SAP Cloud ALM een conversie project kunt ondersteunen. SAP Solution Manager (vanaf release 7.2) en Focused Build kun je gebruiken in een hybride landschap (on-premise en cloud) voor het hele proces vanaf requirements tot en met bouw, test, deploy, go-live en run. In Solution Manager is o.a. de integratie met de Readiness Check beschikbaar en kun je een retrofit doen van transporten tijdens de conversie.
SAP Cloud ALM is de oplossing in een multi-cloud omgeving, waarbij je met pre-configured content wordt geleid door het conversie proces gebaseerd op de SAP Activate methode en SAP Best Practices.
Ik heb me met name gericht op het deel met SAP Solution Manager. Wat erg interessant is, is de mogelijkheid om de resultaten van de SAP Readiness Check in te laden in SAP Solution Manager en daar te starten met het analyseren en categoriseren van bevindingen en deze te gebruiken om werk pakketten te definiëren en toe te wijzen.
Waar veel bedrijven andere tools gebruiken om hun project te managen en werkpakketten te definiëren biedt SAP hier ook een mooie tool om je conversieproject te managen.
Het is al even geleden dat ik zelf actief met SAP Solution Manager heb gewerkt, maar ook hier zie je dat SAP grote stappen heeft gemaakt.
Maatwerk is van alle tijden en helpt bedrijven om soms het onderscheid te maken. Maar vaak is de hoeveelheid maatwerk de bottleneck geweest voor upgrades en werden die daarom juist uitgesteld. Ga je een system conversion uitvoeren van je SAP ECC systeem naar S/4HANA (private cloud edition of on-premise), dan zul je door al je maatwerk heen moeten gaan. Met de Custom Code Analysis tools van SAP kun je steeds beter je custom code analyseren en met de ABAP development tools in Eclipse kun je steeds makkelijker code automatisch laten aanpassen aan de S/4HANA syntax.
Maar besluit je als bedrijf om het roer om te gooien en de switch te maken naar S/4HANA Cloud en je processen opnieuw te implementeren, dan laat je de ballast van het oude maatwerk achter in je ECC systeem. Uiteraard zal er altijd een specifieke behoefte zijn om aanpassingen te doen op de standaard van SAP en dan komt het vraagstuk van extensibility naar voren. Wat ga je doen en vooral hoe ga je dat doen? Blijft het bij Key-User (in-App)extensibility, of zijn er belangrijke use-cases voor side-by-side extensibility of ga je dichter op je core voor de developer extensibility? Door het toevoegen van deze derde extensibility stroming, denkt SAP het hele extensibility spectrum te kunnen bedienen rondom het aanpassen en uitbreiden van functionaliteit in de end2end proces ondersteuning.
In onze blog van dag 1 sprak Ronald Groennou al over embedded Steampunk, wat vanaf 2022 beschikbaar komt en waarmee je als organisatie ABAP development in S/4HANA cloud kunt doen. Weliswaar met de nodige beperkingen, maar wel een hele uitbreiding van de mogelijkheden met S/4HANA Cloud. In een volgende blog zullen we verder ingaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden van embedded Steampunk.
Om 17:00u begon de developer keynote met de titel Improve Developers’ Live. Wat we observeren is dat SAP de laatste jaren veel experimenteert met de manier van presenteren en daar ook nieuwe vormen en toepassingen voor gebruikt. Van rijke InfoGraphics, tot TikTok recaps, tot volledige toneelstukken waarbij je je soms afvraagt of de developer community nou ook de beste acteurs voortbrengt. Enfin, voor ieder wat wils. Wat je SAP moet nageven is dat ze echt durven te breken met oude patronen en een nieuwe wind laten waaien.
Na het staaltje acteerwerk, hebben we nog een aantal sessies gevolgd en vooral samen gediscussieerd wat wij als take-aways zien. Dit gebruiken we vervolgens om te bepalen waar we de komende tijd als SUPERP de accenten gaan leggen en verdere verdieping gaan aanbrengen in onze kennisontwikkeling. Het werd uiteindelijk een kort nachtje tot het begin van dag 3 van de TechEd.