Dag 3 – SAP TechEd 2019 Barcelona

In de blogs van dag 1 en dag 2 zijn voorname onderwerpen de revue gepasseerd: data transitie, the intelligent enterprise, fiori en master data governance. Wat hebben we nog meer voorbij zien komen op de TechEd? Maar eerst; wat hebben we haast niet meer gezien? SAP Solution Manager was altijd een topic, maar daar was dit jaar weinig aandacht meer voor.

 

Functioneel in Cloud

We zien nieuwe oplossingen alleen in de cloud ontstaan, of evolueren naar een rijkere cloud oplossing. SAP Data Hub wordt nu SAP Data Intelligence. In de cloud aangevuld met machine learning en artificial intelligence toepassingen.

Ook zien we meer cloud oplossingen gebruikt worden in functionele applicaties, zoals SAP Analytics Cloud met S/4HANA, en master data beheer en distributie via het SAP Cloud Platform.

 

Embedded (HANA) Machine Learning

Waar we de afgelopen jaren veelvuldig de term Leonardo hoorden, was er nu veel meer aandacht voor machine learning (ML) mogelijkheden zonder Leonardo. Hierbij komt de kracht van HANA met ingebouwde (embedded) machine learning aan bod. Met zo’n 90 verschillende technieken kan je ML toepassen. Een fraaie sessie op de 3e dag ging in op het gebruik van Python (notebook) scripts met de machine learning mogelijkheden van HANA.

 

x-data & o-data

De termen Experience Data (x-data) en Operation Data (o-data) mogen in deze blog-serie ook niet vergeten worden. Met de acquisitie van Qualtrics afgelopen jaar heeft SAP nu de mogelijkheid om interpretaties van operationele data om te zetten naar belevingskenmerken van klanten. Hier zullen we in de toekomst vast nog meer over gaan horen.

 

ABAP

Voor de traditionele ABAP-ontwikkelaars was er niet zoveel nieuws. Wel zagen we dat ABAP in het SAP Cloud Platform eerder gaat beschikken over nieuwe features dan de on-premise oplossing. En rondom de DevOps methodiek komt gCTS oftwel Git enabled CTS (voor wijzigingen en transporten) eraan. Dat houdt in dat we voortaan versies in een Git gaan plaatsen en daar ook met testklassen een Jenkins pipeline kunnen integreren in het transport-mechanisme. Volledig geautomatiseerd testen dus.

 

Tot Slot

Dit TechEd event bevatte weer veel onderwerpen om bij stil te staan. Een aantal goede verbeteringen rondom de migratie naar S/4HANA en meer functionele toepassingen en integraties die ons vanuit de cloud gaan bereiken. Het zal nog wel even duren voordat alle SAP klanten naar de cloud migreren, maar dit jaar werd weer benadrukt: het is niet een kwestie van of het gaat gebeuren, maar wanneer. Begin in elk geval op tijd bij een migratie. Er zijn veel aspecten die moeten worden uitgewerkt. En wat is op tijd? Dat hangt onder meer af van de beschikbare expertise, ergens tussen een aantal maanden en een jaar. Houd ons de komende tijd in de gaten voor meer inhoudelijke blogs over deze thema’s!

 

SAP teched dag 3

Top